,

Epidemie de tuse convulsivă. În județul Cluj s-au înregistrat foarte multe cazuri

Posted by

În total, aproape 60.000 de cazuri au fost raportate de țările Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European. Anunțul a fost făcut, miercuri, de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Au fost înregistrate 11 decese în rândul sugarilor și opt în rândul adulților în vârstă. Epidemie de tuse convulsivă.

Tusea convulsivă, sau pertussis, este o infecție bacteriană a plămânilor și a căilor respiratorii și este endemică în Europa. Ea poate fi foarte periculoasă pentru bebelușii mici sau pentru persoanele în vârstă.

Epidemie de tuse convulsivă

Epidemiile mai mari de tuse convulsivă sunt așteptate la fiecare 3-5 ani, chiar și în țările cu rate ridicate de vaccinare, a declarat ECDC, deși o ușoară scădere a imunizării în timpul pandemiei COVID-19 ar fi putut fi un factor de creștere.

Circulația tusei convulsive a fost, de asemenea, foarte scăzută în timpul pandemiei și a restricțiilor de circulație aferente, ceea ce face ca creșterea să pară mai mare.

Totuși, cifrele sunt încă ridicate din punct de vedere istoric. În primele trei luni ale anului 2024, au existat deja la fel de multe cazuri ca într-un an mediu între 2012 și 2019.

S-a observat că o mare parte a populației și-a pierdut imunitatea la tuse convulsivă, deoarece nu a fost expusă la aceasta în timpul pandemiei.

Bebelușii sub șase luni sunt deosebit de expuși riscului de infecție.

”Este esențial să ne amintim de viețile care sunt în joc, în special cele ale micuților noștri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit a fi sigure și eficiente”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon, citat de Reuters.

Majoritatea țărilor europene imunizează în mod obișnuit copiii împotriva tusei convulsive. În multe dintre ele se vaccinează, de asemenea, femeile însărcinate pentru a-și proteja bebelușii.

ECDC a precizat că unele țări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri și copiilor mai mari și adulților, deoarece imunitatea poate scădea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *