Acasă EVENIMENTE Eroare judiciară gravă la Curtea de Apel Cluj! CEDO a condamnat România...

Eroare judiciară gravă la Curtea de Apel Cluj! CEDO a condamnat România să plătească victimei 9.000 de euro

0

Pe data de 30 august 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru o gravă eroare judiciară, comisă de doi judecători de la Curtea de Apel Cluj.

Între timp, cei doi magistrați, care în 2015 au pronunțat o sentință de condamnare, fără probe, într-un dosar de corupție inventat, s-au pensionat și primesc pensii speciale nete de 25.000 de lei.

CEDO a decis că România să îi plătească Marianei Gal, pentru această eroare judiciară gravă suma de 9.000 de euro, compusă din 6.000 de euro – faune morale și alte 3.000 de euro – drept cheltuieli de judecată.

Acum procesul se va rejudeca tot la Cluj.

Mariana Gal achitată și condamnată

Eroarea judiciară a fost comisă într-un dosar de corupție care se referă la orădeanca Mariana Gal. Aceasta a fost trimisă în judecată, de către DNA Oradea, într-un dosar de corupție, unde exista un singur denunț.

La Tribunalul Cluj, Mariana Gal a fost achitată din lipsă de probe. Ulterior, la Curtea de Apel Cluj, doi judecători, C.I. și V.V.A. au pronunțat o sentință de condamnare, fără să îl fi văzut niciodată pe martorul denunțător. De altfel, CEDO a stabilit că cei doi magistrați nu au deupus suficiente eforturi pentru a-l aduce pe denunțător ăn fața instanței.

”În primul rând, trebuie remarcat faptul că martorul C.M., citat să se prezinte la Tribunalul și Curtea de Apel Cluj, nu s-a prezentat niciodată pentru a-i oferi reclamantei posibilitatea de a-l interoga. Într-adevăr, deși au fost informate cu privire la schimbarea adresei sale și la plecarea sa în Irlanda, instanțele au continuat să trimită notificări acestui martor la adresa sa din România, pentru majoritatea audierilor, și nu au luat nicio măsură concretă pentru a asigura prezența acestuia în scopul de a fi audiat sau interogat”, scriu judecătorii de la CEDO, în sentința de condamnare.

Curtea de Apel Cluj a condamnat fără probe

Magistrații de la CEDO mai scriu în decizia din 30 august 2022, că declarațiile martorului denunțător, au fost făcute de acesta în fața procurorilor de la DNA, în schimbul unor promisiuni.

”În aceste circumstanțe, CEDO concluzionează că refuzul Curții de Apel de a permite reclamantei să efectueze un interogatoriu contradictoriu cu privire la credibilitatea și fiabilitatea acestor probe a afectat în mod substanțial echitatea procedurii, în special garanțiile pentru protecția dreptului la apărare ale acuzatei”, se mai arată în decizia CEDO.

Magistrații europeni mai spun că la Tribunalul Cluj, unde s-a emis prima sentința de achitare, au fost audiați cinci martori. La final, judecătorul care a dispus achitarea a stabilit că nu sunt suficiente dovezile pentru condamnarea Marianei Gal.

Ulterior, la Curtea de Apel Cluj, lucrurile s-au schimbat radical. Din cei cinci martori, au fost reaudiați trei.

”Prin urmare, în esență, judecătorii de apel au întemeiat condamnarea reclamantei pe o nouă interpretare a majorității mărturiilor și probelor pe ai căror autori nu i-au audiat, ceea ce a afectat în mod semnificativ dreptul la apărare … Pe baza celor de mai sus, Curtea concluzionează că faptul că reclamanta nu a putut, în nicio etapă a procedurii, să îl interogheze, personal sau prin reprezentant, pe denunțătorul C.M., combinat cu refuzul Curții de Apel de a proceda la audierea publică a înregistrărilor audio realizate de J.M. și F.J. și de a permite reclamantei să interogheze acești martori, ale căror declarații și înregistrări au fost apoi folosite apoi împotriva ei, era de natură să afecteze garanțiile unei proceduri contradictorii și principiul egalității armelor, într-o manieră incompatibilă cu dreptul la un proces echitabil”, mai arată CEDO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.