, , ,

Euroins va intra in faliment. Mii de clujeni care au polițe de asigurare sunt în situație critică acum

Posted by

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului.

”La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate – cerința de capital de solvabilitate – este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea fondurilor de capital minim, în cuantum de 1,75 miliarde le”, susțin cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție, susțin cei de la ASF.

Analize  de risc făcute de ASF

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.

Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control.

Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Cum se pot recupera banii din daune

Autoritatea de Supraveghere Financiară anunță că procedur de despăgubire a daunelor pe baza polițelor RCA încheiate de Euroins, va fi asigurată din bugetul Fondului de Garantare a Asiguraților.

Procedura merge mai greu dar plata daunelor se va achita într-o anumită perioada de timp.

Actualele polițe RCA încheiate cu Euroins mai sunt valabile pentru 90 de zile, după care acestea vor expira.

Premierul Ciucă vorbește despre falimentul Euroins

Joi, premierul României, Nicolae Ciucă a vorbit despre falimentul companiei de asigurări Euroins.

”Concluziile sunt că Euroins are o cotă de piață destul de consistentă și la nivelul ASF trebuie găsite soluțiile ca acea cotă de piață, dacă într-adevăr intră în insolvență, să poată fi preluată pentru că e vorba de foarte mulți oameni și companii de transport care vor fi afectate. Plafonarea prețurilor RCA este o ipoteză care este în analiză, doar că această plafonare poate să se întâmple pe o perioadă determinata de timp, pe care o vor stabili experții”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *