,

Fabrica CLUJANA devine scenă de teatru. Clujenii sunt așteptați la un spectacol inedit, iar intrarea este liberă

Posted by

Fabrica Clujana îi așteaptă pe clujeni la un spectacol inedit de teatru, organizat de Asociația Create.Act.Enjoy, iar intrarea este liberă.

Este vorba de spectacolul imersiv de tip promenadă „IN BETWEEN HOMES”, produs în cadrul proiectului european Ulysses: European Odyssey (UEO), împreună cu Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și Facultatea de Teatru și Film Cluj-Napoca.

Cele șase reprezentații ale spectacolului sunt programate în 7, 9, 13, 14, 15 și 16 iulie la Fabrica Clujana. Intrarea este liberă, în baza unei rezervări de bilet cu valoare 0. (*Link spre bilete: https://www.bilete.ro/in-between-homes/)


IN BETWEEN HOMES propune o experiență unică pentru peisajul teatral clujean: nouă spații diferite pe care fiecare spectator le va parcurge pentru a urmări și a medita asupra migrației românilor și a efectelor pe care aceasta le are asupra celor rămași în țară.

Spectacolul vorbește despre felul în care familiile transnaționale identifică noi modele de co-prezență și de păstrare a spațiului de siguranță, suport și intimitate, în ciuda faptului că trăiesc în mai multe lumi. Exercițiul empatiei devine vital într-o astfel de despărțire, atât de comună și de apropiată pentru mulți dintre noi.

Experiența teatrală labirintică invită la reflecție asupra modurilor în care gestionăm și negociem relațiile cu ceilalți și cu noi înșine, distanțele și obstacolele pe care le întâlnim, cum ne raportăm la promisiuni, speranțe și, în general, la o posibilă lume mai bună.

Pentru prima dată, emblematica fabrică din Cluj-Napoca va fi deschisă publicului larg ca spațiu cultural-comunitar. Cei 1500 de metri pătrați puși la dispoziția echipei formată din peste 40 de artiști și lucrători culturali, prin parteneriatul cu Clujana și Consiliul Județean Cluj, vor fi reinterpretați sub forma unei călătorii imersive prin nouă spații performative, expoziționale sau interactive.

Timp de două săptămâni, prin demersul artistic al Asociației Create.Act.Enjoy, Fabrica din Piața 1 Mai va fi reactivată și redată comunității într-un mod neconvențional. IN BETWEEN HOMES dorește să reprezinte un model de bune practici care să atragă atenția asupra importanței conservării spațiilor istorice pentru Cluj-Napoca, dar și asupra modului în care reactivarea lor culturală contribuie la starea de bine a comunității.  

„Spectacolul nostru propune revizitarea acestui capitolul din perspectiva migrației românilor în afara țării și, mai exact, a efectelor acestor plecări asupra familiilor. Promisiunea unei vieți mai bune în Vest poate reprezenta cântecul sirenelor, așa cum studiile recente despre familiile transnaționale subliniază faptul că motivul de ansamblu care reunește idealurile celor care părăsesc România se referă la nevoia unor condiții mai bune de viață.

Spectatorul, numit mai degrabă participant, este invitat să intre în spectacol și să aibă o relație mult mai directă cu acesta. Spre deosebire de un spectacol tradițional de teatru, aici nu mai există separarea dintre scenă și sală și nici nu mai avem un spațiu unic de desfășurare a acțiunii scenice (de unde și denumirea de teatru de tip promenadă). Practic, vorbim despre o serie de spații în care spectatorul intră ca într-o serie de instalații artistice a căror poveste capătă sens împreună, ca într-un soi de colaj teatral: fiecare dintre aceste spații are o tematică, o atmosferă, un decor propriu, o dramaturgie și actori. Vor exista atât spații în care experiența va avea o durată anume de timp, dar și spații în care spectatorii vor putea rămâne cât timp doresc”, explică Andreea Iacob, regizoarea spectacolului  IN BETWEEN HOMES.

Teatrul imersiv, un gen relativ nou de teatru (anii 2000, Marea Britanie), transformă spectatorul în participant. Efectul acestui gen de teatru oferă o stare amplificată de prezență, datorată unei calități corporal-senzoriale mult mai puternice, experiențele imersive încercând să acționeze asupra tuturor categoriilor de simțuri, simultan. Corelarea implicării corp-minte, în cazul unei asemenea experiențe, amplifică percepția și deschide calea introspecției, esențială pentru dezvoltarea noastră ca oameni care facem parte din comunități mici și mari. 

Premiera IN BETWEEN HOMES este sold out (toate locurile sunt rezervate în acest moment), la fel și reprezentația din 9 iulie. Vă așteptăm la reprezentațiile din 13, 14, 15, 16 iulie, cu acces din 15 în 15 minute, în intervalul orar 18:00 – 19:15. Pentru o bună desfășurare, este esențial să ajungeți cu minim 10 minute înainte de ora la care aveți rezervarea. În caz contrar, accesul nu va fi permis în sala de spectacol.  

IN BETWEEN HOMES

text colectiv de spectacol

scenariu, concept și regie: Andreea Iacob

asistență de regie: Varga Hunor-József

asistență de regie (secund): Mihai Gligan

scenografie: Gábor Zsófia

compoziție muzicală: József Iszlai

creație video: Ioana Ofelia, Octavian Șaramet

videomapping: Diana Drăgan-Chirilă

Asistență videomapping: Veres Mihály

design grafic: Cristian Luchian

realizare mulaj: Tudor Lucanu

regie tehnică: Florin Suciu

consultanță în migrație: Viorela Telegdi-Csetri

documentare migrație: Ioana Toloargă

coordonare PR și voluntari: Raluca Bugnar, Teodora Minea

coordonare artistică: Diana Buluga

coordonare proiect: Diana Moga

Cu: Diana Buluga, Maialgesa Dat, Călin Deneș, Sorana Eșanu, József Iszlai, Raluca Lupan, Ana Maria Marin, Octavian Mic, Victor Muntean, Emőke Pál, Marcel Paramici, Ionela Pop, Ioana-Maria Repciuc, Clara Roman, Oana Rotaru, Salomeea Rusu, George Sfetcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *