Falsul arhitect din Cluj Napoca a reușit să înșele pe toată lumea. De la prefectul de Cluj, la arhitectul șef al Județului Cluj

Posted by

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca l-au trimis în judecată pe un bărbat, care timp de 11 ani a pretins că este arhitect.

A semnat 58 proiecte tehnice, memorii tehnice și proiecte de arhitectură, și a reușit să inducă în eroare pe toată lumea. Chiar și pe arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, care îi lăuda o lucrare pe o rețea de socializare.

Lorant Szeredai a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni, printre care falsul și uzul de fals. El a fost arestat la domiciliu, în baza unei încheieri emise de Judecătoria Cluj Napoca.

În rechizitoriu, procurorii clujeni susțin că Szeredai s-a folosit, în perioada octombrie 2011 – septembrie 2022, de o diplomă de arhitect falsă, pretins a fi emisă de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

”… proiecte pe care a aplicat şi o parafă profesională contrafăcută şi pe care ulterior le-a încredințat beneficiarilor în vederea obținerii autorizațiilor de construire / desființare de la unitățile administrativ teritoriale, şi în baza cărora au fost emise autorizațiile de construire/desființare de către autoritățile abilitate, până în prezent cauzând un prejudiciu cunoscut în sumă de 125.725 lei reprezentând plata salariului achitat în mod necuvenit, 67.000 Euro şi 86.149 lei reprezentând costul Proiectelor Tehnice întocmite în mod nelegal”, se arată în rechizitoriu.

A obținut chiar și autorizații de construire

Anchetatorii mai spun că Lorant Szeredai a întocmis proiecte tehnice, care au stat la baza emiterii unor autorizații de construire.

Toate aceste proiecte au fost avizate ulterior de primăriile care au și emis aceste documente, în baza cărora se pot edifica clădirile.

”În perioada august 2018 – septembrie 2022 în realizarea obiectului de activitate al societății, precum şi în interesul şi în numele societății, prin prezentarea calității mincinoase de ”arhitect cu drept de semnătură ” a indus în eroare un număr de 17 persoane vătămate, faţă de care s-a angajat şi le-a întocmit în fals Proiecte Tehnice (memorii tehnice (piese scrise) și proiecte de arhitectură (piese desenate)) în vederea obținerii autorizațiilor de construire / desființare de la unitățile administrativ teritoriale, (autorizații obținute cu încălcarea prevederilor legale) în schimbul unor sume de bani, obținând în acest mod un folos patrimonial injust, cu consecința cauzării în dauna persoanelor vătămate, până în prezent a unui prejudiciu cunoscut în sumă, 38.110 Euro reprezentând costul Proiectelor Tehnice întocmite în mod nelegal”, se mai arată în rechizitoriu.

Arhitectul șef al județului Cluj: am fost înșelat

Claudiu Salanță este arhitectul șef al Județului Cluj. El a scris un mesaj prin care recunoaște că a fost înșelat și critică impostura din domeniul urbanistic.

Arhitectul șef al județului Cluj a recunoscut că a fost înșelat.
Arhitectul șef al județului Cluj a recunoscut că a fost înșelat. Sursa: Arhiva Foaia

”Zilele acestea a apărut în spațiul public cazul unui asemenea impostor. Un impostor care și-a manufacturat o diplomă de absolvire cu titlul de arhitect, o ștampilă OAR care să dea iluzia că ar fi un arhitect atestat și numeroase dovezi de exercitare a dreptului de semnătură. Acesta a fost angajatul mai multor societăți de arhitectură din județul Cluj și a profesat, sub falsa titulatură de arhitect, timp de 11 ani. Acum, se află in arest la domiciliu și este trimis în judecată pentru faptele sale”, a scris Salanță.

Arhitectul șef a mai spus că a lăudat un proiect care a fost premiat la o bienală de arhitectură, proiect care a fost realizat de un grup de arhitecți conduși de Laszlo Szervaczius. Din acest grupă făcera parte și arhitectul Lorand Szeredai.

A apărut și la TVR Cluj

De altfel, falsul arhitect era un invitat constant al unor manifestări organizate de comunitatea maghiară din Cluj Napoca.

Pe rețelele de socializare dovezile sunt foarte multe. Lorant Szeredai a fost invitat la TVR Cluj, emisiunea în limba maghiară, unde a vorbit de urbanismul din Cluj Napoca.

Cu altă ocazie, falsul arhitect a fost lăudat de un fost prefect de Cluj.

 

Un răspuns

  1. Avatar Luci
    Luci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *