Fascinanta poveste despre istoria electrificării Clujului. Orașul de pe Someș a fost unul dintre ultimele mari orașe din Ungaria care a trecut la utilizarea energiei electrice.

Potrivit specialiștilor de la acea vreme, soluția clujeană a fost una dintre cele mai moderne: hidrocentrala cu doua rezervoare pe cursul râului Someșul Rece. Aceasta a fost construită și operată de renumita firmă Ganz.
Contractul de execuție a fost semnat în 1904 și a prevazut între altele și împărțirea profitului cu orașul. Acest proiect a ajutat Clujul să acopere costul construcției.
Când s-a produs curent la Cluj prima dată
Productia curentului la Cluj a început în luna iulie 1906, care ajungea prin cabluri aeriene, la stația de transformare de lângă Teatrul Maghiar.
Această clădire care a reprezentat vechea stație de transformare a pierdut mult din farmecul de odinioară, fiind îndepărtată fațada veche. În perioada interbelică centrala a fost modernizată și complementată cu o centrală termo-electrică la Aghireș.
În timpul celui de al II-lea Război Mondial, centrala a rămas în România și nu a fost utilizată. Hidrocentrala și-a pierdut importanța – și sursa de apă – odată cu constructia barajului de la Tarnita in 1974.

Astazi centrala functioneaza ca si muzeu fiind expuse echipamentele vechi din prima parte a secolului XX.
Lasă un răspuns