Femeile vor putea beneficia de teste gratuite HPV și Babeș-Papanicolau, la Cluj Arena. Care sunt condițiile și cine poate participa

Posted by

În perioada 6-31 martie, la Cluj Arena, în intervalul orar 08:30 – 20:00, femeile se vor putea testa gratuit pentru HPV și Babeș-Papanicolau, în cadrul unei Unități Mobile de Testare. 

Orice femeie între 24 și 64 de ani se va putea prezenta la testare, care au domiciliul în oricare din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. 

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca va deplasa la Cluj Arena o unitate mobilă, complet echipată și asistată de personal medical specializat, la care se vor efectua testări GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou, pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Pentru informații suplimentare sau programări, se poate suna la numărul de telefon 0215 277 598, de luni până vineri, între orele 09:00-18:00.

Ce este HPV?

HPV este un virus care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papiloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp, se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Pentru a depista infecția cu HPV, este important ca femeile să se testeze periodic.

Care sunt condițiile de testare

· Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani

· Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani

· Fără histerectomie totală

· Fără un diagnostic confirmat de cancer de col uterin

· Asigurate sau neasigurate

· Fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI, cu domiciliul în Regiunea NV ( CJ, BH, SJ, SM, MM, BN)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *