La scurt timp după ce a răsărit luna, clujenii au putut vedea că aceasta avea culoarea roșu intens.
La orele 22.30, luna avea culoarea galbenă dar o bună parte din ea era ”ascunsă”, semn clar al unei eclipse de lună neanunțată de specialiști.
”Luna sângerie” nu este un termen tehnic folosit în astronomie. Este de fapt mai mult o expresie populară, poate pentru că sună atât de dramatic.
Încă o dată, termenul se referă pur și simplu la o eclipsă totală de Lună. Da, asta este. Așadar, nu vă lăsați zăpăciți și nici nu vă speriați, de termenul ”Lună însângerată”
Eclipsă de lună
Eclipsele lunare nu trebuie confundate cu eclipsele solare. Ambele implică Luna, dar sunt evenimente diferite.
O eclipsă totală de Soare este cel mai mare eveniment ceresc pe care îl poate vedea ochiul uman. Aceasta are loc atunci când Luna trece între Soare și Pământ, blocând Soarele pentru o perioadă scurtă de timp.
Ce este mai exact o Lună de sânge? O eclipsă de Lună este interesantă, dar total diferite de cele solare.
În timpul unei eclipse lunare, Pământul trece între Soare și Lună, blocând razele Soarelui. Luna va fi 100% întunecată în timpul acestei eclipse. Cu toate acestea, Luna nu este complet întunecată. Ceea ce vedem de pe Pământ este Luna care se întunecă încet și își schimbă culoarea în decurs de câteva ore, de la alb strălucitor la un roșu-portocaliu.
De ce devine luna de culoare roșie?
Luna capătă o nuanță roșiatică atunci când este complet scufundată în umbra Pământului.
Luna complet eclipsată devine, de fapt, portocalie sau arămie ca un bănuț.