,

Fotografie cu țărani români din comuna lui Emil Boc, de la anul 1894. Fotografia a fost descoperită la Budapesta

Posted by

Puțină lume știe cum arătau țăranii români din zona Clujului, și a Transilvaniei, în perioada în care regiunea făcea parte din Imperiul Austro Ungar.

Fotografie extrem de rară cu țărani români din zona Mărgău, Cluj, la 1894.
Fotografie extrem de rară cu țărani români din zona Mărgău, Cluj, la 1894. sursa foto: Rustica / facebook

O fotografie de colecție, realizată acum 129 de ani, mai exact în anul 1894, surprinde trei țărani români, din comuna Mărgău, județul Cluj. Pentru cine nu știe, satul Răchițele, în care s-a născut Emil Boc, face parte integrantă din comuna Mărgău.

Fotografia a fost descoperit-o în arhiva Muzeului de Etnografie din Budapesta.

”Această fotografie a fost făcută în anul 1894, în satul Mărgău, Cluj, de către János Jankó. Eu am dat de ea datorită lui Claudiu Ilyes, cel care a descoperit-o în arhiva „Muzeului de Etnografie” din Budapesta, şi căruia îi mulțumesc şi pe această cale”, a scris pe o rețea de socializare, Claudiu Ilyes, fondatorul monumentalei arhive „Satele din România”.

Comuna Mărgău are șase sate

Unitatea Administrativ Teritorială Mărgău este situată în județul Cluj, dominată de proximitatea Munților Vlădeasa și are în componență 6 sate: Mărgău, Bociu, Buteni, Ciuleni, Răchițele, Scrind-Frăsinet și 2 cătune: Doda Pilii și Ic Ponor, care țin de satul Răchițele.

Comuna Mărgău este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Mircea-Sorin Suciu, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020.

Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are în componență pe partide politice, 5 consilieri de la Partidul Național Liberal, 4 consilieri de la Partidul Social Democrat și 2 consilieri de la Partidul PRO România.

Administrația publică în Comuna Mărgău se organizează și funcționează în temeiul principiilor autonomiei locale, a descentralizării serviciilor publice, a eligibilității autorităților administrației publice locale, a legalității și a consultării cetățenilor în soluționarea problemelor locale.

Autoritățile administrației publice locale au dreptul și capacitatea de a soluționa și gestiona, în numele și în interesul colectivităților locale pe care le reprezintă, treburile publice, în condițiile legii.

5 răspunsuri

  1. Avatar Elena
    Elena
    1. Avatar Anonim
      Anonim
  2. Avatar Luca anca
    Luca anca
  3. Avatar Petrisor
    Petrisor
  4. Avatar Anonim
    Anonim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *