Furt de muniție de la o unitate de elită a Armatei Române. Totul are legătură cu mercenarii români din Congo

Posted by

Un comandant al unei unități de elită din Armata Română, a fost trimis în judecată pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Furt de muniție de la o unitate de elită.

Locotenent colonelul Gherghe Bogdan este comandantul Unității 01090 Predeal. Colonelul Gherghe, alături de locotenenții Popescu Victor și Birnicu Ionel, dar și sergentul major Ghelasă Aurelian, sunt judecați la Tribunalul Miliar Cluj, pentru fapte foarte grave.

Furt de muniție de la o unitate de elită
Furt de muniție de la o unitate de elită

Procurorii militari din Cluj susțin că a fost sustrasă o cantitate foarte mare de muniție. Este vorba despre 1.500 de cartușe de pistol mitralieră, calibrul 7.62 mm.

În rechizitoriu se arată că sergentul major Ghelasă a fost prins cu 50 de gloanțe. Acestea trebuiau să ajungă la un alt fost angajat al armatei, în prezent mercenar în Congo.

”În cursul zilei de 25.05.2023, sg. maj. Ghelasa Aurelian Danut, din cadrul UM 01090 Predeal, în timp ce participa la o activitate de tragere, organizată de UM 02655 Vlădeni, a sustras un număr de 50 de cartușe, de 9 mm, din muniția afectată tragerii respective”, se arată în actul de acuzare.

Ulterior, la data de 01.06.2023, a fost efectuată o percheziție la vestiarul subofițerului. Cu această ocazie ”s-au descoperit mai multe elemente de muniție, printre care și două cartușe de cal. 7,62 mm, despre care comandantul unității – It. col Gherghe Bogdan nu a sesizat organele judiciare”.

La rândul lor cei doi tineri ofițeri, slt. Birnicu Ionel și lt. Popescu Victor Cătălin, ambii din cadrul UM 01090 Predeal, la momentul audierii lor ca martori, deși cunoșteau adevărul, au declarat mincinos că în vestiarul sg. maj. Ghelasă s-ar fi găsit doar tuburi de cartuș.

50 de cartușe lăsate la poarta unității

Procurorii militari mai spun că ancheta a pornit de la cele 50 de cartușe lipsă. Acestea au fost găsite la poarta UM 01090, lăsate de sergentul Ghelasă, pentru amicul lui mercenar.

La audieri sergentul Ghelasă ar fi precizat că acele cartușe urmau să fie folosite într-un poligon.

În acest dosar a fost audiat și mercenarul român din Congo. Acesta a declarată că a fost angajatul UM 01090, dar a demisonat.

”În luna mai a revenit în țară, iar într-o discuție telefonică cu prietenul său Ghelasa Aurelian Danut, acesta i-ar fi spus că a primit niște elemente de muniție de la unitatea de la Vlădeni. Atunci el i-ar fi cerut 5 cartușe, întrucât colecționează astfel de bunuri”, se mai arată în dosar.

Lipsă la inventar 1.500 de tuburi de cartușe

Neregulile majore de la această unitate militară au fost confirmate ierarhic. Unitatea Militară 02655 Vlădeni, care este Centru de Operațiuni Speciale, a confirmat acest lucru.

”La solicitarea Parchetului, UM 02655 Vlădeni a confirmat că a avut în gestiune lotul de cartușe de 9 mm WMA 19 (lot din care fac parte cartușele găsite la inculpatul Ghelasă), din care s-a folosit și, la data de 25.05.2023, …, şi unde a existat o lipsă de 1500 tuburi”, se mai arată în dosar.

Dacă lipseau aceste tuburi este clar că fie gloanțele nu au fost trase și au fost sustrase, fie militarii nu le-au mai adunat, deși aveau această obligație legală

 

4 răspunsuri

 1. Avatar Cetateanul
  Cetateanul
 2. Avatar dudu
  dudu
  1. Avatar Adrian din Congo
   Adrian din Congo
  2. Avatar Kiț
   Kiț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *