,

Furtuna de joi, cea mai mare din istoria meteorologiei. Ploile au paralizat tot Clujul

Posted by

Meteorologii au anunțat că ciclonul care a lovit joi teritoriul național a provocat cele mai mare furtuni care au fost înregistrate. Furtuna de joi, cea mai mare din istoria meteorologiei.

Dezastru pe strada Mureșului din Cluj
Furtuna de joi, cea mai mare din istoria meteorologiei. Clujul a fost inundat.

În data de 13.06, un sistem frontal, care a traversat teritoriul țării de la vest la est. Printre localităție grav afectate a fost și municipiul Cluj Napoca.

Instabilitatea accentuată a maselor de aer au provocat furtuni nemaivăzute în Cluj Napoca.

Au existat averse torențiale, descărcări electrice, iar pe arii restrânsnse, mai ales în regiunile sudice, vijelii și căderi de grindină.

De asemenea, pentru această zi, au fost emise mai multe mesaje de fenomene meteorologice periculoase. ISU Cluj a emis alerte pentru Cluj Napoca, Apahida, etc.

Au fost trase sute de rachete antigrindină

În intervalul 7-13 iunie, au fost trase sute de rechete antigrindină. În cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor s-au realizat zece acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină.

În acest scop, din punctele de lansare ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină: Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia și Mureș au fost lansate în total 633 de rachete antigrindină pentru combaterea a 68 de celule convective cu grindină în formare. Numai în seara zilei de 13 iunie au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud și sud-vest a țării.

Municipiul Cluj Napoca a fost grav afectat

Furtuna a avut mai multe etape de dezvoltare. Ploile abundente au afectat grav și municipiul Cluj Napoca.

Zeci de zone au fost inundate. Rețelele de canalizare nu au mai făcut față cantității foarte mari de apă.

Parcul Central din Cluj Napoca a fost devastat de vântul puternic și apa care a căzut în cantități impresionabile.

De asemenea, Iulius Mall din Cluj Napoca a fost afectat. Apa s-a infiltrat prin tavan și a ajuns la parterul clădirii. O parte din tavan s-a prăbușit, în timp ce în mall se aflau oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *