,

Gemenele turdence, campioane naționale la șah

Posted by

Gemenele turdence campioane naționale la șah rapid, blitz și dezlegări. În cadrul Campionatelor Naționale Școlare de Șah, desfășurate în perioada 21-24 februarie, la Căciulata, două eleve gemene din Turda, Andreea și Noelia Cristurean, au fost cele mai bune din țară.

Gemenele turdence campioane naționale la șah
Gemenele turdence campioane naționale la șah

Cele două gemene campioane naționale au 10 ani și sunt eleve la Școala Generală „Ioan Opriș” din Turda. Acestea fac șah de la vârsta de 6 ani și sunt legitimate atât la SC Potaissa Turda cât și la LPS Satu-Mare.

Campioane naționale la șah la 6 și 3 ani

Realizările celor două gemene în acest sport se datorează celor doi antrenori, Marin-Dumitru Fântână (Potaissa Turda) și Cătălin-George Ardelean (LPS Satu-Mare).

Noelia Cristurean a obținut titlul de dublă campioană națională la șah rapid și blitz, în timp ce sora ei, Andreea, a luat 3 medalii de bronz la șah rapid, blitz și dezlegări.

Gemenele din Turda care au performat in sah
Gemenele din Turda care au performat in sah

Campionatele Naționale de Șah pe echipe de Juniori au fost desfășurate la finele anului trecut, la Sebeș, iar turdencele au obținut titlul de campioane naționale la șah clasic, respectiv vicecampioane la șah rapid și blitz.

Istoria șahului

Forma curentă a joculu de șah a apărut în sudul Europei, în a doua jumătate a secolului al 15-lea, după ce a evoluat de la un joc similar mult mai vechi din India. În ziua de azi șahul este cel mai popular joc ce se poate juca acasă, în cluburi, pe internet, prin corespondență sau în turnee.

În general se consideră că șahul provine din jocul indian Chaturanga, de acum aproximativ 1400 de ani. Dar multe țări revendică originea șahului. Acesta a ajuns în Rusia prin Mongolia, unde a fost jucat la începutul secolului al 7-lea. Din India, a migrat spre Persia, și s-a răspândit în întreaga lume islamică după cucerirea musulmană din Persia.

A fost introdus în Spania de mauri în secolul 10, un celebru manuscris jocuri care include șahul, tablele, și zarurile numit Libro de los Juegos, fiind scris sub sponsorizarea lui Alfonso X de Castilia în secolul al 13-lea. Șahul a ajuns în Anglia în secolul al 11-lea, și a evoluat prin diverse variante, cum ar fi Courier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *