Guvernul va aplica taxa pe bogăție. Proprietarii de vile și de mașini scumpe sunt cei vizați

Posted by

De la 1 ianuarie 2024, a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unor noi impozite, mult mai mari, persoanelor care dețin case, mașini sau alte bunuri considerate de lux.

mașinile mai scumpe de 75 de euro, se incadreaza la bunuri de lux
mașinile mai scumpe de 75 de euro, se incadreaza la bunuri de lux

Valoare acestui impozit este de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, în cazul proprietăților imobiliare, adică aproximativ 500.000 de euro, și 375 de mii de lei, adică 75.000 de euro pentru mașini de lux.

Persoanele în cauză sunt obligate să completeze un formular pe care trebuie să îl înregistreze la unitățile județene ale ANAF.

Pentru acest lucru ANAF a pus în dezbatere un proiect de ordin prin care să fie stabilite detalii legate de declarația privind taxa pe lux.

Introducerea acestui nou impozit a stârnit reacții aprinse în cursul anului trecut. Cei în cauză au susținut că Guvernul îi impozitează mai multe pe cei care obțin venituri mai mari și își permit să trăiască mai bine, acest lucru fiind în contradicție cu Constituția României, unde se arată că toți cetățenii sunt egali în fața legii.

Cum se va aplica impozitul pe lux

Conform Legii 296/2023, impozitul special va viza, începând de anul viitor, casele și mașinile scumpe, astfel:

– persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);

– persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (~ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Pentru cei care au trecut deja la predarea-acceptare a mașinii, taxa se plătește pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la acea dată.

În mod alternativ, pentru cei care vor trece în viitor la predarea-acceptarea autoturismului, taxa se datorează pe o perioadă de cinci ani începând din anul fiscal de predare-acceptare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *