,

Haosul urbanistic de pe strada Edgar Quinet din „orașul de cinci stele”, ignorat de autorități. Locuitorii au ajuns la capătul răbdărilor

Posted by

Clujenii care locuiesc pe strada Edgar Quinet au ajuns la capătul răbdărilor, iar municipalitatea nu face nimic pentru ei, deși au făcut nenumărate sesizări. 

Strada unde își duc viața zilnic câteva mii de suflete nu dispune de condiții minime de trai: nu există iluminat public, podurile și garajele sunt transformate în locuințe, gropile și noroiul fac parte din peisaj, nu există trotuare, iar pietonii sunt nevoiți să își riște viața circulând pe stradă printre mașini și ape pluviale curgătoare ce duc cu ele noroiul de pe dealuri.

Fără condiții minime și fără o dezvoltare normală

Nu este nici creșă, nici grădiniță, autobuzele nu au unde să întoarcă și deseori se blochează la capătul liniei, iar locurile de parcare sunt o utopie. Pe scurt, dezvoltarea haotică a zonei Edgar Quinet a transformat-o într-un loc de coșmar pentru locuitori.

Consilierul local USR-PLUS Cluj Adriana Cristian a efectuat o vizită pe strada Edgar Quinet la invitația locuitorilor.

„Adriana, aici e mult mai rău decât în Gârbova de Sebeș unde m-am născut eu”

Săptămâna trecută am fost pe strada Edgar Quinet la invitația locuitorilor din zonă. Din păcate vedem toate păcatele dezvoltării haotice din oraș concentrate pe o singură stradă, mai bine zis stradă – cartier:

  • Nu sunt trotuare. Deloc! Pietonii circulă pe stradă printre mașini și ape pluviale curgătoare ce duc cu ele noroiul de pe dealuri (video in comentarii)
  • Nu există iluminat public
  • Poduri și garaje transformate în locuințe
  • Lipsa totală a locurilor de parcare. Locuitorii spun că unele blocuri aveau parcări la parter, dar între timp s-au transformat în apartamente
  • Gropi și noroi
  • Autobuzele nu au unde să întoarcă și deseori se blochează la capătul liniei
  • Nici vorbă de creșă, grădiniță sau locuri de joacă, parc sau o zonă de recreere
  • Nu e de mirare că locuitorii nu mai au deloc încredere în ce scrie pe panourile de construcție și că vor să facă petiții peste petiții pentru a primi lămuriri.Au văzut de-a lungul timpului cum se transformă clădirile în funcție de interesele dezvoltatorilor. Se vede din pozele atașate că există deja o pasarelă între noua construcție și clădirea alăturată și e normal să se întrebe dacă așa a fost prevăzută și cum de au primit autorizație.Toate sesizările pe care le-au făcut în ultimul timp primesc același răspuns de la administrație – că toate problemele zonei vor fi rezolvate o dată cu implementarea proiectului Centurii. Suntem la mijlocul lui 2021, proiectul ar trebui finalizat până la final de 2026 însă nu se cunosc detaliile proiectului de amenajare.

    Evident că soluții există pentru toate problemele de mai sus, putem să indicăm terenuri libere unde se poate face un sens giratoriu, se poate amenaja ușor un parc pădure (minimă amenajare a pădurii din proximitate) sau o zonă de recreere, se pot trasa trotuare temporare și se pot amenaja minime șanțuri pentru apa pluvială. Nu putem să ignorăm problemele locuitorilor încă 5 ani doar pentru că sunt pe planul unei amenajări viitoare ale cărei detalii nu le știm încă.

    “Anul 2021, anul cartierelor!””, a semnalat Adriana Cristian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *