Reprezentanții tineretului din USR îi bat obrazul primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, pe care îl acuză că nu îi pasă de tineri și de implicarea lor în societate. La nivel declarativ, acesta este un aprig susținător al tinerilor din Cluj și al implicării acestora în dezvoltarea orașului, însă toate acestea nu sunt decât vorbe și declarații de PR specifice primarului, în realitate totul funcționează pe dos, iar tinerii care își doresc să se implice sunt ignorați.
Edilul a anunțat triumfător pe pagina sa oficială de Facebook în octombrie 2021 înființarea Consiliului Consultativ de Tineret, un demers prin care municipalitatea dorește ca tinerii să se implice mai mult în deciziile orașului. Chiar a inițiat o consultate publică pe tema asta pentru constituire și stabilirea regulamentului de organizare și funcționare. Însă, totul s-a dovedit o altă acțiune de PR a edilului deoarece în realitate acest Consiliul Consultativ al Tinerilor nu înseamnă nimic la ora actuală.
Proiect de înființare al Centrului de Tineret Cluj-Napoca, ignorat din 2017
De asemenea, în cadrul Bugetării Participative din 2017 a existat un proiect declarat câștigător prin care trebuia să se înființeze Centrul de Tineret Cluj-Napoca, însă nici până în ziua de azi această inițiativă nu a văzut lumina zilei și moare într-un sertat din sediul primăriei de pe Moților.
„Tinerii sunt o resursă esențială a comunității noastre, de aceea este important să fie cât mai conectați la viața și la dezvoltarea orașului. Consiliul Consultativ de Tineret vine ca o completare a activității realizate deja de structurile de tineret împreună cu administrația locală cu scopul de a promova proiecte cu impact în rândul acestei generații, care reprezintă viitorul Clujului”, declara Emil Boc în luna octombrie, fiind completat de mâna dreaptă din primărie, Ovidiu Câmpean.
„Scopul constituirii Consiliului Consultativ de Tineret (CCT) este de a crea mecanisme care să contribuie la implicarea sectorului de tineret ca parte activă în procesul de luare a deciziilor legate de proiectele și politicile publice pentru tinerii din Cluj-Napoca. La nivelul municipiul Cluj-Napoca avem deja un istoric de colaborare activă cu tinerii clujeni, prin intermediul Centrului de Inovare și Imaginație Civică și Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale, care colaborează strategic cu Federația Tinerilor din Cluj”, a explicat Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.
Ce se dorește a fi Consiliul Consultativ de Tineret din Cluj-Napoca
Scopul colaborării este crearea unor mecanisme care să contribuie la implicarea sectorului de tineret ca parte activă în procesul de luare a deciziilor legate de proiectele și politicile publice pentru tineri, impunându-se un parteneriat între cele două entități. Acest lucru presupune înființarea Consiliului Consultativ de Tineret Cluj-Napoca.
Din cadrul Consiliului Consultativ de Tineret Cluj-Napoca pot face parte reprezentanți ai structurilor de tineret și pentru tineret din municipiul Cluj-Napoca precum: reprezentanți ai Federației Tinerilor din Cluj, reprezentanți ai organizațiilor studențești, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de tineret, reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor etc.
Tinerii din USR Cluj au reacționat. Emil Boc, acuzat că nu îi pasă de tineri!
„Ceea ce trebuia să fie un motiv de bucurie pentru tinerii din Cluj-Napoca, s-a transformat în această săptămână într-o altă acțiune de PR marca Boc, specifică edilului de ani de zile pentru a atrage atenția alegătorilor și a mass-mediei.
Deși s-a înființat, într-un final, Consiliul Consultativ al Tinerilor, o formă prin care tineretul clujean poate aduce plus valoare deciziilor pe care autoritățile locale le iau, în realitate acesta nu are absolut nicio atribuție, rămânând o simplă formalitate.
În scris, acest organ are atribuții specifice de a identifica și promova viziunile tinerilor, precum și de a monitoriza Strategia de Tineret a Municipiului Cluj-Napoca. În practică, însă, nu dispune de niciun instrument pentru a-și promova ideile care vor rămâne, de altfel, în vitrina cu promisiuni ale primăriei.
Conform hotărârii adoptate în data de 06-12-2021 în Consiliul Local Cluj-Napoca, se pot înscrie în Consiliul Consultativ al Tinerilor doar ONG-urile. Tinerii nu se pot implica, astfel, direct, într-un organ care le poartă numele!
Ar fi fost frumos, totuși, ca în acest Consiliu să poată participa și Consiliul Elevilor, întrucât acesta reprezintă o mare parte a tinerilor. Mai mult, unul dintre fondatorii Consiliului Județean al Elevilor, Dragoș Păun, ne-a spus cu tristețe că deși rolul organului înființat cu 19 ani în urmă era acela de a implica elevii în deciziile de la nivel local, Emil Boc și Consiliul Local nu își doresc acțiuni clare care să pună tinerii pe scena deciziilor politice locale.
Ar fi fost indicat și ca lucrătorii de tineret să aibă dreptul de a se putea înscrie în CCT, având în vedere expertiza lor, dar cel mai productiv ar fi fost chiar ca acest organ să poată participa activ la crearea politicilor publice ale municipiului.
Aceste amendamente atât de necesare au fost depuse de consilierii USR Cluj-Napoca. Rezultatul? Toate au fost respinse.
Cu bună știință, dreptul tinerilor de a sta la temelia politicilor publice din Cluj-Napoca a fost retezat. La televizor, primarul Emil Boc se laudă că în municipiul Cluj-Napoca, tinerii sunt ascultați și apreciați. Realitatea ne demonstrează contrariul: declarațiile publice sunt strategii gândite de echipa de PR, dar acestea nu reprezintă obiectivele și valorile după care se ghidează edilul. În 2017, unul dintre proiectele câștigătoare în cadrul bugetării participative a fost Centrul de Tineret Cluj-Napoca. Primăria își asumase termenul de finalizare în martie 2020. Suntem în decembrie 2021, iar proiectul este departe de a fi finalizat. Nu exagerăm dacă spunem că valoarea tinerilor este egală cu 0 pentru Emil Boc. Dommule Primar, dacă apreciați atât de mult tinerii precum declarați, oferiți-le șansa de a se dezvolta și de a dezvolta acest oraș alături de dumneavoastră.
Noi vom sprijini mereu tinerii și vom face tot posibilul să fie reprezentați cât mai bine cu putință. Vom fi alături de consilierii locali USR și vom folosi toate pârghiile pe care le avem pentru ca tinerii să conteze!”, au declarat reprezentanții USR Tineret Cluj.
Tinerii își pierd încrederea în Emil Boc
„Eh, practica veche la Cluj… s-au facut si ligi paralele prin unele universitati, entitati care sa fie controlate pe sub masa de conducere, nimic nou”, a comentat Sergiu Lucian Nica.
„Mai grav este cand incerci sa te lipesti de un subiect pe care nu il stapanesti si sa iesi public. Regulamentul de consiliu a fost propus de noi dupa o larga consultare in 2019, si are prevazut in el ceea ce legislatia actuala poate prevedea, in rest este politics si prefer sa nu comentez.
Există soluții și ele sunt prezente, le-am prevăzut dar cu respectarea legii doar că trebuie citit cu bună credință și înțeles, ce mă miră pe mine este, că exită astfel de poziționări fară a îi consulta pe cei vizați ceea ce denotă foarte clar ce am spus mai sus”, a completat Tudor Ogner.
Lasă un răspuns