Acasă EVENIMENTE IMAGINE RARĂ cu o legendă a mediului universitar clujean. Amintirile clujenilor despre...

IMAGINE RARĂ cu o legendă a mediului universitar clujean. Amintirile clujenilor despre unul dintre formatorii a generații întregi de ingineri

0

Unul dintre cei mai apreciați și recunoscuți ingineri din mediul universitar clujean a fost regretatul Andrei Ripianu, cunoscut și ca o legendă și un geniu pentru multe generații care au absolvit Institutul Politehnic din Cluj, actualmente Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Născut pe 18 iulie 1919, în Pașcani, regretarul inginer și profesor Andrei Ripianu a avut numeroase realizări științifice, premii și dinstincții naționale și internaționale.

O fotografia rară cu profesorul Ripianu a fost descoperită de un un clujean, Tudor Culic, și pusă pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj, unde zeci de clujeni care au avut șansa să îl cunoască pe celebrul inginer și să fie format de acesta a avut numai cuvinte de laudă.

Numai cuvinte de laudă despre profesorul Ripianu

„Mă simt deosebit că am avut onoarea de a întâlni și studia/învăța, de la o astfel de personalitate, chiar daca in acel moment nu prea puteam evalua astfel situația”, a scris Eduard György.

„Am avut onoarea să-l am ca profesor prin anii 1977-78 cred. Era foarte teatral când își dădea capul pe spate, închidea ochii și mâinile îi fâlfâiau în aer. Totusi, a fost respectat de studenti”, a scris Tiby Perl.

„Am avut onoarea sa~l am ca Profesor, fara cuvinte, amintiri de nota 10…!”, a scris Alexandru Moldovan.

„A fost în una din comisiile examenelor mele de doctorat. Când eram pe final, a zis: Domnule coleg, luati o bomboana!

Am refuzat ferm și i-am spus că în capcana asta nu cad, a căzut tata acum zeci de ani și sunt instruit. A zâmbit și am trecut examenul. Era pensionat de foarte multi ani”, a rememorat Călin Morar.

„Am avut deosebita onoare să-l am ca profesor la Universitatea Tehnică Cluj”, a precizat și Liana Demian.

„Păstrez cu drag amintirea sa și cartea lui de mecanică, după 50 de ani…„, a scris Pat Howard.

„Examenul luat la Ripeanu insemna ca esti aproape inginer….”, a scris Ganga Simona.

„Mare profesor si mare caracter! Si acum mai stiu culorile cu care desena fortele , acceleratiile , vitezele!”, a scris Gavrea Ioan.

„Explica atat de clar ca intelegeai totul chiar daca nu erai in tema! Fenomen al mecanicii! Mov culoarea lui preferata!„, a scris si Neli Rusu.

Cine a fost Andrei Ripianu

Profesorul Ripianu a absolvit primele șase clase de liceu la Liceul Dr. Ioan Meșotă din Brașov obținând în fiecare an premiul întâi. Ultimele două clase din liceu le-a absolvit la Seminarul Pedagogic Universitar din Cluj. În paralele cu liceul a urmat cursurile secției de vioară a Conservatorului din Brașov sub conducerea marelui violonist, compozitor și dirijor care a fost Constantin Bobescu.

La Cluj în paralel cu absolvirea ultimelor două clase de liceu în cadrul Seminarului Pedagogic Universitar, care funcționa ca Liceu de aplicație a Universității din Cluj, a urmat și cursurile secției de vioară a Conservatorului din Cluj sub conducerea distinsului Profesor Cionca.

A urmat examenul de Bacalaureat la care a reușit al doilea dintre cadidații orașului Cluj. A urmat înscrierea în toamna anului 1938 în anul preparator al Facultății de Electromecanică din cadrul Școlii Politehnice din Timișoara pe care a absolvit-o în anul 1943 cu calificativul „Cum Laude”.

Între anii 1943-1952 și-a desfășurat activitatea în cadrul Atelierelor C.F.R. Grivița-Locomotive din București, Atelierelor C.F.R. Timișoara și Atelierelor C.F.R. Cluj aici în calitate de Șef al Secției de recepție al materialului rulant reparat în Atelier.

Între anii 1952-1954 și-a desfășurat activitatea în cadrul filialei din Cluj a Institutului de Proiectări a Ministerului Chimiei elaborând 29 de proiecte de execuție.

Începând din anul 1948 și-a desfășurat activitatea, în paralel cu cea din industrie, în cadrul Institutului Politehnic din Cluj unde între anii 1948-1984 a urcat toate treptele ierarhiei universitare de la Asistent la Profesor Doctor Docent în Științe. A predat studenților disciplinele de Mecanică, Vibrații mecanice, Mașini de forță, Cazane și rețele termice.

După anul 1984, când a împlinit vârsta de pensionare, a devenit Profesor Consultant continuând să conducă elaborarea tezelor de doctorat de către doctoranzii săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.