Imagini atemporale și memorabile cu unul dintre cei mai buni baschetbaliști clujeni din toate timpurile. A refuzat să joace în NBA pentru a rămâne la „U” Cluj – FOTO

Posted by

Veteranul jurnalist clujean Ionel Banu este recunoscut ca unul dintre cel mai mare pasionat de sportul clujean, care deține o arhiva impresionantă cu foști sportivi clujeni din toate disciplinele.

Jurnalistul a prezentat o serie de fotografii de senzație, atemporale, cu unul dintre cei mai mari baschetbaliști clujeni din toate timpurile, Horia Demian, cel care astăzi dă numele Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca.

Horia Demian a fost căsătorit cu celebra fostă jurnalistă Nușa Demian, trecută în neființă la vârsta de 79 ani, în urmă cu trei ani, pe 3 mai 2020. Cei doi au avut împreună o fiică, Sânziana.

Scurt istoric

Fosta mare glorie a baschetului clujean, considerat de mulți drept unul dintre cei mai importanți sportivi clujeni, s-a născut în 9 aprilie 1942, fiind mezinul familiei Demian. Acesta a mai avut un frate mai mare, Radu, campion național la rugby, și o soră mai mare, Ioana. Tatăl lui Horia Demian, Aurel Demian, s-a născut în Cluj-Napoca și a fost avocat, iar mama sa, Constanța, a fost fiica generalului Teodor Nicolau, originar din Valea Moților.

Dedicat trup și suflet Universității Cluj. A refuzat să joace în NBA pentru a rămâne la Cluj

Demian a iubit acest sport toată viața sa și a dedicată clubului alb-negru, iar alături de Mircea Barna, Marius Crăciun, Matei Rührig și mulți alți sportivi a reușit să aducă cinste și onoare Universității Cluj.

Între anii 1960-1970 a activitat ca jucător în cadrul clubului CS Universitatea Cluj. Între anii 1951-1965, formația clujeană s-a numit Știința Cluj. În aceea perioadă, ”U” Cluj a terminat o dată pe locul secund și de patru ori pe poziția a treia a Diviziei Naționale de baschet. El a făcut parte din generația de aur a baschetului clujean, alături de Meti Rührig, Emerich Vizi, Puiu Albu, Iosif Kun, Mircea Barna, Vasile Zdrenghea sau Adrian Bogdan, în anii `70-`80, care încurca mai mereu calculele “granzilor” Dinamo şi Steaua.

A avut 165 de selecții în echipa națională a României, cu care a participat la Campionatul European din 1967 (Finlanda), unde România a ocupat locul V, cea mai bună clasare din istorie, și la alte patru turnee europene.

El a fost căutat de echipe din prestigiosul campionat american NBA, însă Horia Demian a rămas în Cluj-Napoca „lângă clubul căruia i-a jurat credință”, după cum a spus soția acestuia.

Și-a încheiat cariera în 1974, iar apoi a activitat în lumea sportului ca antrenor. Profesor onorific al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Horia Demian a fost numit Maestru al Sportului în anul 1964.

El a murit pe 8 aprilie 1989, iar autoritățile locale au numit Sala Sporturilor după numele său, în semn de recunoștință.

Legendarul baschetbalist clujean, în imagini așa cum nu l-ai mai văzut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *