Fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a efectuat o vizită la Cluj-Napoca, în 1965, unde a ajuns Universitatea Babeș-Bolyai, iar acesta a fost așteptat cu flori de oameni, prezenți în număr mare în fața clădirii de pe strada Kogălniceanu.
Mașina în care se afla acesta a fost cu capota încărcată de flori și a sosit la sediul central al universității clujene, în aplauzele celor strânși la fața locului.
Capota mașinii și carosabilul erau acoperite cu florile aruncate de pe margine de oamenii adunați. Nicolae Ceaușescu saluta mulțimea din decapotabilă, asemenea unui Kennedy autohton, dar, totuși, comunist, în ciuda simbolului capitalist care îl plimba.
Conducerea PCR așteptată cu pâine, sare, vin și pălincă
Vizitele lui Ceaușescu erau o obișnuință în programul lui. Liderul român vizita cele mai importante obiective economice și culturale dintr-o localitate sau dintr-un județ și avea întâlniri și discuții cu oficialitățile, dar, mai ales, cu șefii județenelor de partid.
Deplasările șefului statului în țară erau văzute ca „vizite de lucru” și erau organizate temeinic de către autoritățile locale.
Nicolae Ceaușescu și ceilalți membri ai conducerii de partid și de stat care-l însoțeau erau, cum bine se știe, întâmpinați în mod tradițional cu pâine, sare și cu sticla cu vin sau pălincă.
Pentru a crea imaginea unui lider accesibil, preocupat de bunăstarea populației, Ceaușescu se angaja într-un dialog direct cu oamenii muncii din unitățile vizitate, persoane desemnate special pentru aceste momente și care aveau răspunsuri bine pregătite de șefii de cadre din unitate.
Lasă un răspuns