Impactul economic negativ al crizei COVID-19, la 6 luni de la debutul în România

Posted by

Industria ospitalităţii a pierdut 70% din încasările înregistrate în august 2019. Pe întregul an, turismul ar putea pierde între 910 miliarde şi 1.200 miliarde dolari. Peste 875.000 locuri de muncă, şterse din economie în perioada 16 martie -15 iulie, scrie Mediafax.

Şase luni de criză îi va aduce pierderi de 400.000 euro unui antreprenor din HoReCa. Asta după 21 de ani de activitate. Cătălin Mahu conduce un lanţ de restaurant în Capitală şi anul acesta avea bugetat să mai deschidă două restaurante. Spune că anul trecut, cifra de afaceri a atins pragul de 5 milioane de euro.

Însă anul acesta, cifra se va reduce la 2 milioane de euro. Şi nu doar acest sector a pierdut în această perioadă. După şase luni de criză, specialiştii spun că şi anul şcolar este unul ratat. Iar bursele la nivel mondial sunt în cădere liberă. Ca şi turismul sau companiile de producţie, anunţă Mediafax.

Cifrele ultimelor şase luni:

  • 400.000 locuri de muncă au fost şterse din economie în primele 67 zile din criză
  • Peste 875.000 locuri de muncă, şterse din economie în perioada 16 martie – 15 iulie
  • 1,5 milioane de români au intrat în şomaj tehnic
  • Peste 300.000 de firme din România riscă să intre în insolvenţă
  • Peste 23% dintre companii şi-au închis operaţiunile din cauza crizei, iar 37% au redus-o
  • În starea de urgenţă, economia a pierdut 30% mld. euro din cifra de afaceri a companiilor
  • Analiştii estimează un deficit bugetar de 10% din PIB pentru finalul anului
  • Circa 69.000 de automobile – producţia pierdută în România din cauza crizei, până în martie

Mi-e ruşine să spun asta, dar aşa este, suntem undeva la 30% faţă de anul trecut. Cred că 70-80% i-am trimis în şomaj tehnic. O parte, din nefericire, au decis să-şi dea demisia şi să plece căutându-şi alte meserii. Astăzi, nu au venit încă banii pentru şomajul tehnic aferent lunii iulie. Celelalte facilităţi, precum IMM Invest, pentru mine nu se pun pentru că, de asemenea, nu ştiu să se fi dat banii”, a declarat Cătălin Mahu, proprietarul unui lanţ de restaurante.

Mi-a fost puţin teamă că proprietara, de exemplu, de unde aveam spaţiul, nu o să mai lase la chirie”, a declarat Alex, proprietarul unei cafenele.

Automat dacă s-a închis proiectul, pe noi ne-a dat afară pentru că s-au închis şi contractele noastre. N-am intrat în şomaj tehnic. Am rămas fără job, toată echipa la nivel naţional”, a declarat Elena Gabriela, fost brand ambasador.

Efectele sunt mai profunde în cazul economiei româneşti care suferă de nişte afecţiuni ceva mai cronice decât alte economii mai dezvoltate”, spune Dumitru Miron, profesor de economie.

Cam asta e recuperarea, cam în doi ani va fi”, spune şi Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Foto: Alexandru Dobre / Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *