
Inginerul Mihai Șercăianu, coordonatorul proiectului „Acasă în siguranță”, a explicat că atât noi, oamenii, trebuie să ne pregătim în cazul unui cutremur major, cât și instituțiile statului.
Mihai Șercăianu spune că nu ne ajută în niciun fel să ne adăpostim sub grinzi sau pe sub mesele din casă, deoarece am putea fi striviți în locul respectiv, de plăcile de beton, care se prăbușesc ca un castel din cărți de joc.
”Trebuie să ne alegem locurile sigure din casă – locuri departe de mobilă, de elemente care ne pot afecta – inclusiv să evităm acel mit, sub grindă. Sub grindă este un mit – nu stăm sub grindă sau nu stăm sub tocul ușii pentru că grinzile, în general, sunt elemente unde vor apărea fisuri cel mai repede și pot fi afectate. Ne putem adăposti aproape de un perete de rezistență sau inclusiv în centrul sufrageriei. Departe de ferestre”, a explicat Mihai Șercăianu.
Trebuie stabilit un loc de întâlnire
Specialistul în seismologie mai spune că fiecare familie trebuie să discute și să găsească alte soluții, cum ar fi locul de întâlnire după un cutremur.
Este bine de știut că la scurt timp după producerea unui seism major, sistemele de telefonie mobilă sunt blocate, iar atunci, conform înțelegerii, toți membrii familiei respective trebuie să știe că se vor reîntâlni, într-un anumit loc, dintr-un spațiu public, cum ar fi un parc.
„În primul rând, trebuie să ne gândim cât de pregătiți suntem noi ca indivizi, ca cetățeni și aici ține de noi să ne facem un plan familial. La o lună de zile vorbim cu familia să ne aducem aminte și să stabilim care este locul unde o să ne întâlnim după un cutremur – moment în care nu vor merge telefoanele pe o perioadă de timp cum ar fi o zi sau două, chiar o săptămână. Un spațiu deschis în parc”, a mai spus Șercăianu.