,

În primul an de funcționare a elicopterului SMURD care deservește și Clujul a efectuat peste 500 de misiuni și a salvat peste 400 de oameni

Posted by

Elicopterul SMURD din cadrul Punctului de Operare Aeromedical (POA) SMURD din Jibou și care deservește județul Cluj a salvat peste 400 de pacienţi, în primul an de funcţionare.

„Acum un an, Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, prin UPU-SMURD, a fost desemnat operatorul medical al Punctului de operare aeromedical Jibou. În acest timp, alături de colegii de la ISU Sălaj, Inspectoratul General de Aviație din M.A.I. și UPU SMURD Bihor, am participat la 507 misiuni, au transmis reprezentanții SCJU Cluj-Napoca.

Echipa SMURD intenționează pregătește noi tipuri de intervenții cu elicopterul de la Jibou.

„Rolul pe care îl îndeplinim în misiunile medicale și gradul de dificultate al intervențiilor ne face ca astăzi să fim mai buni ca ieri. Pe viitor intenționăm să implementăm utilizarea ecografiei în misiunile primare, simulări de intervenții cu echipele Salvamont și chiar efectuarea misiunilor de ajutor pe timp de noapte”, declară Dr. Raluca Tat, medic-coordonator UPU SMURD Cluj-Napoca.

419 pacienți salvați pe calea aerului

Într-o postare pe Facebook, ISU Sălaj precizează că în acest prim an de funcționare elicopterul SMURD de la Jibou a executat aproape 700 de ore de zbor și a salvat 419 pacienţi.

De asemenea, reprezentanţii ISU Sălaj amintesc două dintre misiunile dificile ale piloţilor de pe elicopterul SMURD.

Prima a avut loc în luna octombrie 2019, când elicopterul SMURD a decolat într-o misiune de căutare-salvare în munţii Maramureşului cu numai 20 de minute înainte de lăsarea întunericului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *