Înainte de Mănăștur a fost Calvaria. Cum arată celebra biserică acum 200 de ani?

Posted by

Înainte de Mănăștur a fost Calvaria. Cel mai mare cartier al municipiului Cluj-Napoca are în centrul său una dintre cele mai vechi biserici din oraș – Biserica de pe Dealul Calvaria.

Înainte de Mănăștur a fost Calvaria
Înainte de Mănăștur a fost Calvaria

Cluj Mănăștur, sau Kolozsmonostor, este cea mai veche așezare medievală din jurul Clujului. Această cetate de pământ a fost centrul Comitatului Cluj la mijlocul secolului al XI-a.

Calvaria iarna, la sfarsitul secolului XIX
Calvaria iarna, la sfarsitul secolului XIX

Biserica de pe Calvaria este prima fortificație din lemn și pământ care a fost distrusă complet în timpul invaziei mongole din 1241 și a fost reconstruită fiind reconstruită din piatră în a doua jumătate a secolului XIII. 

Biserica Calvaria
Biserica Calvaria

Mănășturul s-a născut din Abatia

Fondată cel mai probabil de regele Szent László (Sf. Ladislau) în a doua parte a secolului XI, Abatia a fost timp de multe secole cel mai important centru notarial din Transilvania. Documentele care au fost autentificate aici reprezentând cea mai valoroasă sursă de istorie scrisă.

Satul Monostor/Mănăștur s-a format în jurul abatiei și a fost integrat în orațul Cluj abia în 1896. Pe harta militară din anii 1769-1773 apare cu peste 50 case.

Harta militara, 1769-1773 Cluj

La vest de abatie, pe drumul spre Florești, a existat un monument care marca locul presupus al bătăliei cu turcii din 1660, în care principele Rákóczi György al Transilvaniei a fost rănit fatal. Această bătălie a avut loc de fapt lângă Florești.

Nu se cunoaște exact data ridicării monumentului, dar la începutul anilor 1850 a existat deja, în locul unei capele anterioare. A fost definitiv îndepărtat odată cu construcția pasajului de la capătul Mănăștur, potrivit lui Andras Vajdal, pe Amintiri din Cluj.

Monumentul Rákóczi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *