,

Încă două comune din Cluj vor să își producă singure energia electrică. Au început montarea panourilor fotovoltaice

Posted by

Două noi comune din județul Cluj au început montarea panourilor fotovoltaice și vor să își producă singure energia electrică din surse regenerabile.

Este vorba de comunele Mărișel și Râșca, iar Consiliul Județean Cluj a emis certificatele de urbanism necesare în vederea înființării unor capacități de producție a energiei electrice, din sursă solară.

În ceea ce privește comuna Râșca, proiectul implementat de autoritatea locală prevede înființarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 200 de kWp. Vor fi instalate, astfel, 364 de panouri, cu o capacitate de 550 de W fiecare. Facilitatea va fi realizată pe o suprafață de teren de cca. 1200 de mp, în satul Dealu Mare.

De asemenea, parcul fotovoltaic ce va fi edificat pe teritoriul comunei Mărișel, acesta va avea o putere instalată de 205 kWp și va fi compus din 500 de panouri, cu o capacitate de 410 W fiecare.

Ambele capacități de producție a energiei din surse regenerabile sunt destinate consumului propriu, respectiv pentru iluminarea stradală din toate satele aparținătoare, dar și pentru electrificarea obiectivelor publice din cele două comune.

Proiectele urmează a fi depuse la Ministerul Energiei în vederea obținerii de fonduri nerambursabile din „Fondul pentru modernizare”, program național de sprijin destinat modernizării și eficientizării sistemelor energetice și îmbunătățirii eficienței energetice.

Amintim, în urmă cu două săptămâni, forul administrativ județean a emis certificatul de urbanism necesar înființării unei capacități de producție a energiei electrice din sursă solară pentru acoperirea, în proporție de 99%, a consumului propriu al comunei Căianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *