ADMINISTRATIV

Încă o comună din județul Cluj va avea o pistă de biciclete modernă

Consiliul Județean Cluj continuă realizarea de piste pentru biciclete în comunele clujene, iar după ce acum trei zile a aprobat un proiect care prevede realizarea unei piste în comuna Mica, acum a venit rândul comunei Unguraș.

Pista de biciclete din Sâncraiu a devenit un exemplu de urmat de mai mulți primari din județul Cluj

Astfel, joi, 23 iunie, forul administrativ județean a fost convocat într-o ședință extraordinară, având ca scop dezbaterea și votarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării Județului Cluj în cadrul proiectului „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde în comuna Unguraș, Județul Cluj – realizarea de piste pentru biciclete la nivel local”.

Banii vin din PNRR

Cererea de finanțare va fi depusă de către primăria comunei Unguraș în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Componenta C10 – Fondul local, investiția I.1 – Mobilitate urbană durabilă, sub investiția I.1.4 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete la nivel local/metropolitan.

Investiția este estimată la aproximativ 1 milion de lei. Pista de biciclete propusă prin proiect va avea o lungime de 2 km cu o lățime de minimum 2,00 m organizată în dublu sens, respectiv 2 piste cu lățimea de 1,0 m, câte una pentru fiecare sens de circulație.

Astfel se propune execuția unei piste de 2 km lungime, cu originea la limita administrativă cu UAT Mica, în localitatea Nireș si până în localitatea Unguraș. Pista se va amplasa în lungul drumului județean DJ 161D, în exteriorul șanțurilor existente.

Potrivit documentației, scopul proiectului vizează în principal crearea unei infrastructuri pentru pistele de bicicliști. Astfel, prin acest proiect se va facilita adaptarea comunei Unguraș la directivele strategice europene prin creșterea gradului de mobilitate urbana durabila. Prin amplul proces de dezvoltare a sistemelor inteligente de management local, comuna Unguraș va deveni o comuna smart cu servicii publice eficiente, calitative, sigure, ușor de utilizat si accesibile comunității locale.

Realizarea acestei investiții urmărește să încurajeze deplasările nemotorizate pe sectoarele vizate și astfel să contribuie la reducerea cantității de dioxid de carbon emisă de către traficul motorizat. De asemenea, va spori mobilitatea locuitorilor care nu dețin autovehicule și va crea un cadru sigur pentru deplasarea bicicliștilor.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate de voturi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*