,

Încă un brand emblematic al Clujului, pus pe butuci. CLUJANA a oprit producția și se îndreaptă spre faliment. Cum ar putea fi salvată fabrica

Posted by

Un nou brand al Clujului a fost pus pe butuci datorită incompetenței autorităților, dar și a managementului defectuos, care nu a reușit să aducă unitatea pe linia de plutire. Este vorba de fosta fabrică de încălțăminte Clujana, o adevărată perlă a industriei clujene, care a oprit în mod oficial producția și riscă falimentul până la finele lui 2022.

Având peste 100 de ani de activitate, Fabrica de încălțăminte CLUJANA și-a sistat activitatea de producție și va fi nevoită să elibereze spațiile de producția din Piața 1 Mai.

Istoria fabricii Clujana

Consiliul Județean Cluj a achiziționat în 2018 fabrica Clujana pentru a fi salvată de insolvență, însă de atunci și până în prezent, fabrica a reușit să revină pe profit, iar un an mai târziu, în 2019, veniturile au crescut cu 136% față de anul precedent, iar Clujana S.A. a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 1.847.754 milioane de lei, cu un număr mediu de 123 de angajați, scrie termene.ro.

„Solicitarea a fost făcută de către ANAF, unde se acumulaseră niște datorii destul de mari. În momentul respectiv, Consiliul Județean, ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujana, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică. În februarie 2020, datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și către salariați”, a explicat directorul fabricii, Călin Oancea, pentru antena3.ro.

Urmează falimentul

Managementul Clujana a încercat să deschidă mai multe magazine în țară, dar acest lucru s-a dovedit a fi un fiasco, iar unitățile nu aveau marfă din cauză faptului că nu a existat producție.

„Din păcate, planul s-a dovedit a nu fi foarte benefic, în sensul că, nefiind producție ca să vină din urmă, nu prea aveai ce vinde în acele magazine și, întrucât toate erau pe minus, am decis închiderea lor din iunie și iulie 2020. Erau la Bistrița, la Sibiu și la Oradea”, a mai precizat directorul Călin Oancea.

Consiliul Județean a cerut eliberarea spațiilor pe care le cumpărase cu câțiva ani în urmă. Motivul ar fi datoriile pe care le-a acumulat Clujana.

„În 2021, dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația. În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm”, a declarat Călin Oancea.

Nu s-a găsit nici cadru legal pentru a scoate fabrica din criză, nefiind posibilă nici finanțarea de către forul județean. 

A doua variantă luată în calcul a fost falimentul, „ca datoriile pe care le avem să nu mai meargă cu penalizări, să acumuleze în continuare alte datorii de ordin salarial, ANAF și altele”, a mai declarat Oancea, iar a treia variantă, spune Oancea, este privatizarea fabricii. „Vom avea o AGA unde vom solicita faliment. Mă rog, dacă între timp va fi un cumpărător, n-are legătură, poate să cumpere brand-ul și firma să continue activitatea, plătește datoriile”, a mai declarat directorul Clujana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *