Incendiile de vegetație continuă la Cluj. Au ars 10 hectare de teren

Posted by

Incendiile de vegetație continuă la Cluj. Sâmbătă, 23 martie, 10 hectare de teren de pășune au ars în comuna Căpușu Mare din județul Cluj.

Incendiile de vegetație continuă la Cluj
Incendiile de vegetație continuă la Cluj

Incendiul a pârjolit mai multe dealuri din localitatea Dumbrava și s-a extins până la pădure.

Pompierii clujeni de la Garda Gilău au intervenit sâmbătă pe raza localității Dumbrava, unde au fost raportate mai multe incendii de vegetație uscată.

Mai exact, existau diferite focare pe mai multe dealuri. Din fericire, focul nu a ajuns la casele din localitate. La o primă estimare, suprafața afectată de foc ar fi de 10 hectare.

Amenzile sunt mari pentru cei care provoacă incendii de vegetație

Instituția Prefectului Cluj a atras atenția asupra pericolelor majore generate de arderile necontrolate de vegetație, care pot afecta bunuri, locuințe, activități comerciale și chiar pune în pericol vieți omenești. Incendiile pot afecta arii întinse, extinzându-se la păduri, cu impact ireversibil asupra florei și faunei.

Deal ars din cauza incendiilor de vegetatie
Deal ars din cauza incendiilor de vegetatie

Interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale:

Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) interzic arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale pe terenurile arabile din 2023.

Toți fermierii care depun cerere unică de plată sunt monitorizați permanent prin imagini satelitare.

Excepția: Arderea este permisă doar din motive fitosanitare, conform GAEC 3.

Sancțiuni severe pentru nerespectarea legii:

Arderea miriștilor și a vegetației în arii protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecologice se pedepsește cu închisoare sau amendă penală.

Nerespectarea obligațiilor legale (evidența substanțelor periculoase, automonitorizare, rapoarte) se sancționează cu amenzi de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice.

S-a lansat un apel către fermieri

Respectați normele în vigoare pentru a evita pericolele generate de arderile de vegetație. Protejați mediul și promovați o dezvoltare durabilă!

Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură Cluj va afectua o monitorizare continuă –prin satelit- cu o frecvență săptămânală a terenurilor și proprietăților avute în evidență pentru fermierii clujeni, existând riscul foarte ridicat ca reprezentanții acestei instituții să sancționeze beneficiarii de finanțări prin intermediul cererii unice de plată, în cazul constatării producerii unor incendii spontane sau provocate pe terenurile cu destinație agricolă, a transmis prefectul Irina Munteanu la începutul lunii martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *