Începe acțiunea ”flotantul”! Autoritățile statului au intrat în alertă! Primarul din Jucu este campion!

Posted by

Recent, printr-o dispoziție guvernamentală au fost analizate toate cererile de stabilire a reședinței la altă adresă decât cea de domiciliu, făcute de locuitorii județului Cluj.

Mai pe românește, celebra viză de flotant este cerută de anumite persoane, pentru anumite localități, în preajma alegerilor locale. Cu această viză în buzunar poți vota la alegerile locale, în localitatea unde vrei să ajuți un anumit primar pentru a ajunge pe scaunul mult dorit. Metoda nu este una nouă și a fost pusă în practică la maxim la alegerile locale din 2016.

Analiza făcută la nivelul Prefecturii Cluj a scos la iveală că la Jucu, comună condusă de primarul PSD, Dorel Pojar (foto) au fost făcute deja, până la data de 8 august 2020, 138 de ”vize de flotant”, ceea ce le permite beneficiarilor să voteze în comună.

La alegerile din 2016, cel puțin două comune din județul Cluj, Mărgău și Gilău au fost ”cucerite” cu această strategie.

De exemplu, comuna Mărgău, din județul Cluj, lupta electorală s-a dat între actualul primar de la PSD, Petru Ungur și Lucian Radoviciu, candidatul de la Partidul Mișcarea Liberală, partidul creat de Traian Băsescu.

Pentru cine nu știe, comuna Mărgău este una destul de izolată, la Poalele Munților Apuseni, fiind și comuna natală a primarului Emil Boc. În această comună au fost făcute 76 de buletine de identitate, tip flotant. Cu alte cuvinte, 76 de persoane și-au mutat, temporar domiciliul la Mărgău. Potrivit unor surse oficiale, printre aceste persoane, se regăsesc câteva persoane din București dar și mai mulți romi din orașul Huedin. În urma numărării voturilor, comisia electorală a stabilit că lupta a fost foarte strânsă, candidatul PSD, fiind reales în funcție la o diferență de nouă voturi. Astfel, Petru Ungur a avut 383 de voturi în timp ce contracandidatul său, Lucian Radoviciu, 374 de voturi.

La Gilău, muncitorii de la autostradă au făcut diferența. Lupta electorală a fost câștigată de fostul primar, Dumitru Sfârlea la o diferență de 29 de voturi, în fața contracandidatului său, Vasile Topan de la PNL.

În Gilău, din nou o comună unde nu ai ce să faci sau de ce să te muți, au fost făcute 77 de buletine de flotant. Potrivit unor surse locale, marea majoritate a celor care s-au mutat temporar la Gilău, erau angajații societății de construcții a construit sectorul de autostradă Gilău-Nădășel, din cadrul Autostrăzii Transilvania.

3 răspunsuri

  1. Avatar Leone
    Leone
    1. Avatar Foaia Transilvana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *