Duminică este ziua de dinaintea Postului Paștelui, care va avea o întindere de șapte săptămâni. Mai exact din data de 18 martie și până pe 5 mai, când ortodocșii sărbătoresc Paștele.

După cum este cunoscut, acest post are cele mai puține dezlegări la pește, față de cel al Crăciunului.
În 2024, se poate consuma pește doar pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie, Intrarea Domnului în Ierusalim, duminica Floriilor.
Chiar Biblia ne spune că postul nu e chinul trupului, ci punere deoparte pentru Dumnezeu.
În zilele de post, creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul. De asemenea, ei nu consumă alimentele precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește.
Proeții ne îndeamnă să postim cu un scop, și nu pentru a face bravadă. În timp postului se spune că are loc o curățire a sufletului prin rugăciune, și a trupului, prin reducerea drastică de proteine.
Trei cartofi fierți la asfințitul soarelui
În prima săptămână a postului, călugării din mănăstirile ortodoxe țin un post extrem de dur. Ei nu beau apă și nu mânâncă nimic în timpul zilei. Abia la masă de cină, și după asfințitul soarelui, ei pot să mănânce câțiva cartofi fierți.
Începând cu a doua săptămână, călugării mânâncă și în timpul zilei dar doar mese cu cartofi, orez sau legume.
”Niciodată nu trebuie să te ridici sătul de la masă”, ne spune un călugăr.
Acest post este ținută până în vinerea de dinaintea Paștelui când, atunci toți călugării țin post negru timpde trei zile. Mai exact până după slujba din Duminica Paștelui.
Preoții și călugării atrag atenția că acest post poate fi ținut doar de persoane sănătoase.
”Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii,care își sluțesc fetele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spuncă şi-au luat răsplata. Ci tu, când postești, unge-ți capul şi spală-ți fata,ca să te arăți că postești nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns;şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti”, se arată în Biblie
Lasă un răspuns