Acasă SOCIAL Începe programul de fertilizare în vitro! Cât va suporta Statul Român din...

Începe programul de fertilizare în vitro! Cât va suporta Statul Român din costul procedurii

0

Ministerul Familiei și Tineretului a anunțat că, începând cu data de 5 decembrie, va debuta programul național de fertilizare in vitro.

Solicitările femeilor care se încadrează în acest program pot fi depuse la adresa de mail natalitate@mfamilie.gov.ro. Costul suportat de către Statul Român este de 15.000 de lei.

„Am semnat, astăzi, ordinul comun care conține regulamentul programului care se adresează cuplurilor sau femeilor singure cu vârsta între 20 și 45 de ani. Mă bucur să vă dau această veste importantă pentru că până aici a fost un drum lung”, a scris ministrul Familiei, Gabriela Firea, pe pagina sa de gacebook.

Din 5 decembrie, se pot înscrie în acest program social cuplurile și femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România și care vor desfășura procedurile pentru obținerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țara noastră.

De asemenea, vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

În Cluj Napoca există mai multe clinici, de stat sau private, care derulează programe de fertilizare in vitro.

Ce trebuie să conțină dosarul

Autoritățile susțin că dosarul va fi unul simplu și trebuie să conțină: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declarație pe proprie răspundere; documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV; adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos și un alt voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate.

Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor.

”Avem fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile dacă există cerere din partea cuplurilor și femeilor”, a mai scris Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.