Închiderea magazinelor la ora 18 este o mare prostie. Ce spun experții de renume

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Una dintre măsurile antipandemjie luate de mai multe țări europene, printre care și România, se referă la închiderea magazinelor la ora 18.

Experții susțin că măsura este total ineficientă și duce la aglomerații în marile magazine, care pot conduce la apariția de ficare de coronavirus. Unul dintre cei care a vorbit despre această situație este chiar un consilier al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Voinea a scris pe facebook că a citit mai multe studii publicate recent, iar concluzia acestora a fost că măsura închiderii magazinelor nu este de natură să conducă la o limitare a cazurilor de coronavirus.

„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervenţiile non-farmaceutice (NPIs) care funcţionează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcţionare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcţionare mai restrâns înseamnă şanse mai mari de a genera aglomeraţie, deci risc mai mare de infectare”, atrage el atenţia.

Profesorul de Sănătate Publică confirmă studiile specialiștilor

Profesorul de Sănătate Publică de la Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Răzvan Cherecheş a confirmat cele spuse de Voinea şi a atras atenţia că autorităţile s-au pripit atunci când au luat această decizie.

„Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere. Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni (cât timp şi câţi oameni). Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare. Dacă se aplică restricţia orei dar nu se aplică restricţia numărului de persoane, rezultă focare masive de infecţie. Ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricţia generală şi să fie restricţionat accesul în mall-uri sau la petreceri private”, a atenţionat Cherecheş.