Industria IT din Cluj este în mare suferință: ”Direcția este spre o criză”

Posted by

Concedierile de la NTT Data, una dintre cele mai mari firme de IT, din Cluj Napoca, arată că această industrie este în plină criză. Bianca Muntean, manager la Transilvania IT Cluster ne-a acordat un scurt interviu, în care vorbește deschis de criza din acest domeniu.

Bianca Muntean, manager la Transilvania IT Cluster
Bianca Muntean, manager la Transilvania IT Cluster

Ceea ce se întâmplă azi, în IT, cât la sută reprezintă decizia Guvernului de a taxa această industrie?

Într-o foarte mare măsură. Pentru că Guvernul nu a pus nimic în loc. A taxat o industrie, fără să ofere sprijin sau măsuri pentru zona de inovare așa cum fac celelalte state membre ale Uniunii Europene. Există un impact direct, foarte clar și necontestat.

În Cluj, câți IT-iști avem? Industria IT din Cluj …

În momentul de față suntem pe punctul de a lansa un proiect pentru a număra persoanele din industria de IT. Ultima dată, sociologii de la UBB au numărat 25.000 de lucrători.

Firmele mici cele mai afectate

Pe lângă cele două firme mari de IT, care au trecut la concedieri, există foarte multe alte firme mici sunt direct afectate de pierderea contractelor.

Problemele sunt măsurile luate de guvern, pe zona de renunțare la facilitățile fiscale din domeniu IT, plus partea aceasta de scădere a comenzilor. Noi de concedierile de la Google sau Amazon, am auzit de un an de zile. Aceasta încetinire pe zona de digitalizare din exterior este evidentă. Piața se micșorează. Problema cea mai mare în momentul de față, este că aceste companii de IT, care s-au dezvoltat foarte mult, în ultimii patru ani, nu mai au clienți. Își pierd piața.

Cum poate ajuta Guvernul?

La Transilvania IT am militat foarte mult în zona guvernamentală, pe partea de organizare și coordonare a finanțărilor pe digitalizare. Aceste companii din Cluj, lucrează preponderent pentru companii din străinătate. În momentul de față sunt sume foarte mari, zece miliarde de euro, pe zona de digitalizare, dar care sunt blocați la Ministerul Fondurilor Europene. Este vorba despre finanțări nerambursale prin PNRR, prin fonduri structurale, care acordă finanțări companiilor non IT, să se digitalizeze. Astfel, aceste companii non IT ar apela la companiile de IT, și ar putea să fie o variantă pentru ei să suplinească scăderea cererii de la nivel global.

Direcția este spre o criză. Industria IT din Cluj

Putem vorbi de o criză?

În momentul de față se așteaptă o perioadă mai lungă. Se estimează că apogeul va fi pentru luna iunie, dar direcția este spre o criză. Noi monitorizăm și disponibilitatea resurselor în rândul companiilor noastre membre, și avem deja tot mai multe echipe disponibile.

În afara de NTT și Cognizant Softvision, mai sunt și alte firme care au probleme?

Companiile mici și mijlocii, firme cu până la 70 de oameni, sunt cu probleme. Firmele mai micuțe. Aceste companii sunt afectate foarte tare, atât de nivelul scăderii din piața globală, cât și de renunțarea la facilitățile din zona IT.

O previziune aveți?

Există mai multe voci. Toată supralicitarea zonei resursei umane din domeniul IT, care a generat o creștere fabuloasă a costurilor în Cluj. Este și o perioadă pe care o putem numi de așezare a pieței, în care acele companii care au avut o creștere sănătoasă își vor menține cota de piață. Se curăță cumva piața.

 

 

Un răspuns

  1. Avatar Pisti
    Pisti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *