Inspectorul de la Curtea de Conturi Cluj, care a primit mită un ponton. A fost achitat pe fapta nu există

Posted by

Tribunalul Cluj l-a achitat ieri pe inspectorul Isai Gheorghe, de la Curtea de Apel Cluj, pentru fapta nu exista.

Cu alte cuvinte, acuzațiile aduse de procurorii DNA Cluj au fost doar literatură, fără propbe concrete.

Iasi a fost trimis în judecată pentru luare de mită în 2021. Timp de doi ani, Tribunalul Cluj a analizat toate probele și a ascultat toți martorii.

Inspectorul Isai Gheorghe de la Curtea de Conturi a fost achitat. Sura foto: Arhiva Foaia Transilvana.

Din moment ce temeiul juridic este ”fapta nu există”, înseamnă că Isai nu a primit mită. Asupra acestui aspect vom reveni ulterior.

Care au fost acuzațiile aduse de DNA Cluj

În 2021, Isai, angajat la Curtea de Conturi Cluj a mers în control la Primăria Turda, pentru a verifica statiul investițiilor privind modernizarea Grădinii Zoologice.

Acesta ar fi primit mită un ponton, estimat la suma de 28.000 de lei.

Acuzațiile:

– Isai Gheorghe, la data faptei auditor public extern la Camera de Conturi Cluj – Curtea de Conturi a României, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Inculpatul Isai Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, a fost desemnat, în cursul anului 2013, să efectueze un control la primăria municipiului Turda, ce a inclus printre obiective și executarea contractului „Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”.

În acest context, pentru a întocmi un raport de control mai „blând” în sensul de a încadra diferitele nereguli constatate la execuția proiectului respectiv doar la categoria abateri, în condițiile în care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizări penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză – subcontractori ai lucrărilor) cu titlu de mită un ponton în valoare de 28.000 lei.

Cu titlu de exemplu, în raportul de control în care s-a stabilit un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 1.847.305 lei, se făcea referire, printre altele, la decontarea unor articole înscrise în situații de plată privind realizarea de clădiri la care lucrările nici nu fuseseră începute, situație care ar fi impus sesizarea organelor de urmărire penală.

Folosul necuvenit a fost remis de martori inculpatului Isai Gheorghe la instigarea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză care, la vremea respectivă, era administratorul unei societăți comerciale, membră a asocierii care adjudecase inițial realizarea obiectivului menționat anterior.

3 răspunsuri

  1. Avatar Judecata strâmbă.
    Judecata strâmbă.
  2. Avatar Judecata strâmbă.
    Judecata strâmbă.
  3. Avatar cristi
    cristi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *