,

Interzicerea ambarcațiunilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș, AMÂNATĂ din nou din cauza intereselor. Mihai Goțiu, senator USR Cluj: „Domnule Bode, vă ține să beți un pahar de apă direct din Tarnița?”

Posted by

Decizia de a interzice ambarcațiunile cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș a fost amânată, din nou, de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, iar senatorul clujean Mihai Goțiu „a tunat” după această nouă amânare.

Goțiu l-a invitat pe ministrul Bode să bea apă din lacul Tarnița dacă are curaj.

După peste zece luni de demersuri oficiale și ani buni de proteste civice, ministrul Transporturilor răspunde că sursa de apă a Clujului – lacul Tarnița – va scăpa de poluarea ambarcațiunilor cu motor ”în cel mai scurt timp”!!! Asta înseamnă (cel puțin) încă o vară și un sezon de distrugeri în așteptarea semnăturii lui Ludovic Orban. Ori a viitorului prim-ministru? Domnule ministru Bode, aveți curajul să beți un pahar de apă direct din Tarnița?„, scrie Mihai Goțiu pe Facebook.

„Proiectul a fost lansat în avizare interministerială în luna decembrie 2019 și s-a întors cu observații de la Ministerul Justiției și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. În prezent proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 a fost refăcut și în cel mai scurt timp va fi trimis din nou în avizare interministerială”. Acesta este răspunsul oficial pe care l-am primit, ieri, de la ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, la interpelarea oficială de luna trecută, cu privire la interzicerea, de urgență, a ambarcațiunilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș Fântânele din județul Cluj.

Clujenii, activiști de mediu și alți cetățeni, solicită de ani buni această măsură, în condițiile în care ”navigarea” cu ambarcațiuni motorizate (bărci, skyjet-uri, hidroavioane, platforme, pontoane etc.) pe lacurile Tarnița și Beliș Fântânele e total scăpată de sub control, afectând grav mediul și sursa de apă a municipiilor Cluj-Napoca, Dej, Gherla și a peste alte 100 de localități.

Anul trecut, în septembrie, parlamentari clujeni din toate partidele ne-am asumat un demers oficial comun pentru a rezolva problema. Fostul Guvern PSD a promis. Actualul Guvern PNL a promis. Singura ”diferență” e că miniștrii PSD au dat doar din gură, în timp ce cei de la PNL s-au prefăcut un pic că muncesc!

Eu o să cer și hârtiile schimbate între ministere vreme de șapte luni (din decembrie 2019) să încerc să înțeleg ce-i așa complicat în elaborarea unei Hotărâri de Guvern, de maxim trei fraze (incluzându-le pe cele de introducere și încheiere), în care se specifică, negru pe alb, că ”se elimină lacurile Tarnița și Beliș Fântânele de pe lista celor navigabile pentru ambarcațiuni motorizate” (mai exact, din anexa HG 655/2008). Asta e tot ce trebuie să scrie! Restul e ”bla-bla” și ”telefoane directe” ori iresponsabilitate.

Aaa… că mai sunt unii care și-au dezvoltat afaceri bazate pe umplerea lacurilor cu benzină, motorină și alte mizerii ori care mai vor câteva luni de relaxare cu motoarele turate la maxim pe apa clujenilor, e altă poveste. Unii care intervin pe firul scurt la un ministru ori altul, să mai plimbe câteva luni hârtiile alea, să mai treacă o vară și o toamnă, că iarna uită iar oamenii de ei, iar anul următor să mai trimită un răspuns de genul ”în cel mai scurt timp mai lucrăm ceva”…

Domnule ministru Lucian Bode, ”cel mai scurt timp” e ieri. De fapt, anul trecut. Ori anii trecuți. Iar dacă mai aveți dubii, vă invit la Cluj. Să beți un pahar de apă direct din lac. Ca toate viețuitoarele din el (care au mai supraviețuit). Vă ține?

Nota bene: Domnule Bode, aveți cunoștință de proiectul de alimentare cu apă din Tarnița și a Zalăului și a altor localități din județul Sălaj (pe care, cel puțin teoretic, îl reprezentați)?”, încheie senatorul USR.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *