Israelul pune sub semnul întrebării eficacitatea vaccinului Pfizer

Posted by

Israelul a raportat luni o scădere a eficacității vaccinului Pfizer / BioNTech COVID-19 în prevenirea infecțiilor și a bolilor simptomatice, dar a spus că a rămas foarte eficient în prevenirea bolilor grave, se arată într-un articol publica de Reuters.

Scăderea eficacității vaccinului a coincis cu răspândirea variantei Delta și sfârșitul restricțiilor de distanțare socială în Israel. Eficacitatea vaccinului în prevenirea infecției, cât și a bolilor simptomatice a scăzut la 64%, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății din Israel. Medicii susțin însă că vaccinul a fost eficient în proporție de 93% în prevenirea cazurilor grave cauzate de infecția cu noul coronavirus.

Se pune în discuție purtarea măștii în locurile publice

În declarația oficială dată de Ministerul Sănătății din Israel nu se precizează care este procentul anterior și nici alte detalii. Cu toate acestea, oficialii ministerului au publicat un raport în luna mai, potrivit căruia două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție de peste 95% împotriva infecțiilor, spitalizării și bolilor severe.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze datele din Israel, dar a citat alte cercetări care arată că anticorpii eliberați de vaccin au fost în continuare capabili să neutralizeze toate variantele testate, inclusiv Delta, la o concentrație redusă.

Aproximativ 60% din populația Israelului, care este de 9,3 milioane de oameni, au primit cel puțin o doză de vaccin Pfizer. Campania intensivă de vaccinare a dus la o scădere a cazurilor zilnice de la peste 10.000 în luna ianuarie, la o singură cifră luna trecută.

Acest lucru l-a determinat pe Israel să renunțe la aproape toate măsurile de distanțare sociale, precum și la cerința de a purta măști, deși aceasta din urmă măsură a fost parțial repusă discuție, în ultimele zile. În același timp, varianta Delta, care a devenit o variantă dominantă la nivel global, a început să se răspândească cu rapiditate.

Vaccinarea trebuie să continue

De atunci, cazurile zilnice au crescut treptat, ajungând la 343 duminică. Numărul bolnavilor grav a crescut de la 21 la 35.

Omul de știință al datelor Eran Segal, de la Institutul de Științe Weizmann din Israel, a declarat că este puțin probabil ca țara să experimenteze nivelurile ridicate de spitalizări observate la începutul anului, deoarece au fost mult mai puțini bolnavi critici.

El a spus că este bine să „continuăm cu viața normală și fără restricții”, intensificând în același timp măsuri precum vaccinarea și asigurând testarea israelienilor care se întorc acasă din străinătate.

În ultimele 24 de ore, în județul Cluj au fost înregistrate două cazuri de infecție cu noul coronavirus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *