,

ISTORIA CLUJULUI. Află fascinanta istorie a primei instituții bancare românești din Cluj. Unde a funcționat?

Posted by

O altă parte importantă a istoriei Clujului o reprezintă domeniul financiar-bancar al orașului, iar istoricii clujeni ne-au oferit detalii despre prima instituție bancară românească care a funcționat la Cluj, în perioada 1887-1948, pe actuala strada Regele Ferdinand (fosta Gheorghe Doja), vis-a-vis de Magazinul Central, lângă sediul Poștei Române.

Institutul Economul a funcționat la Cluj în primii ani ai secolului XX, iar multe personalități clujene au făcut parte din el, cum ar fi protopotul greco-catolic al Clujului, diverși medici clujeni sau memorandiști

„În această clădire a funcționat încă din primii ani ai secolului XX institutul Economul. Între personalitățile legate de această bancă trebuie amintiți: Iuliu Coroianu, memorandist, Elie Dăianu, protopop greco-catolic a Clujului, Basil Bașiota unul dintre puținii medici români din Cluj, Aurel Ciortea, dar peste toți se ridică personalitatea fulminantă a lui Amos Frâncu. Un ziarist l-a caractreizat astfel: „Era un orator cald, de o elocință cuceritoare, de o mare sensibilitate artistică, și mare maestru în elaborare de planuri și proiecte economice”. Despre personalitatea lui cred că se pot scrie mii de pagini fără a epuiza subiectul.

Fotografia este una rară. Este cel din dreapta, in stângă este Gheorghe Tătărescu”, a declarat istoricul Sebastian Moga, pe profilul sau de Facebook.

Amos Frâncu și Gheorghe Tătărescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *