Acasă EVENIMENTE ISTORIA de 120 de ani a impozantei clădiri a Palatului de Justiție...

ISTORIA de 120 de ani a impozantei clădiri a Palatului de Justiție din Cluj-Napoca – FOTO

0

Una dintre cele mai tranzitate clădiri din Cluj-Napoca este Tribunalul / Curtea de Apel Cluj, cunoscut și ca Palatul de Justiție. Un imobil simbol al orașului și o clădire impozantă cu o istorie de 120 de ani care a fost ridicată în anii 1800.

Un clujean pasionat de istoria Clujului, Csaba Minier, a prezentat pe un grup de Facebook fascinanta istorie a Palatului de Justiție.

Poziționată în zona Pieței Avram Iancu, pe str. Dorobanților, palatul are o deosebită valoare arhitectonic și este un monument istoric care merită admirat nu numai pe dinafară, dar și dinăuntru!

Proiectanții clădirii au făcut parte din Asociația Épitőtársaság (Constructorilor), unde antreprenorul era cunoscutul Sebestyén Dávid, iar arhitectul era Wagner Gyula. Ei au mai construit și alte clădiri în Cluj.

Ridicarea Palatului de Justiție a durat 4 ani, din 1898 pănă în anul 1902 și are un stil eclectic, având o istorie de 120 de ani, iar scopul acesteia era asigurarea activităţilor de justiţie ale Clujului.

Clădirea a adăpostit şi alte instituţii precum: Facultatea de Ştiinţe Economice, Biblioteca Judeţeană, Notariatul de Stat, Şcoala Populară de Artă, Editura Kriterion etc. Ea are o formă de patrulater neregulat şi prezintă 13 curţi interioare care asigură iluminarea şi ventilarea coridoarelor, camerelor, se arată pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj.

Decorațiile exterioare au fost executate din pietrele aduse din satul Viștea.

Tribunalul are 3 săli de şedinţă, câte una pentru fiecare secţie şi multe birouri destinate desfăşurării activităţii judecătorilor şi personalului auxiliar de specialitate.

A fost închisoare de anchetă până în 1977, după care a fost înlocuită cu birouri de proiectare. Din 1998, funcționează din nou ca închisoare de anchetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.