Istoria fascinantă a cartierului săracilor din Cluj

Posted by

Istoria fascinantă a cartierului săracilor din Cluj. Una dintre cele mai fascinante file din istoria Clujului este povestea cartierului Săracilor din Cluj, numit Sáncalja („Sub Șanț”).

Istoria fascinantă a cartierului săracilor din Cluj
Istoria fascinantă a cartierului săracilor din Cluj

Acest cartier numit Sub Șanț s-a format în a doua jumătate a secolului XIX, sub zidurile și sanțurile Cetățuii. Era o zonă unde săracii Clujului locuiau ori în peșteri săpate în stânca moale a dealului ori în colibe sărăcăcioase.

Această zonă a fost focarul mai multor epidemii, inclusiv cea de holeră din 1866.

Cartierul săracilor la Cluj
Cartierul săracilor la Cluj

Istoria străzii Dragalinei

Strada de sub deal a purtat de asemenea numele de „Sáncalja”, iar mai apoi „Fellegvár” (Cetățuia / „castelul in nori”). După ce a fost redenumită Drăgalina în anii 1920, numele colocvial a devenit „Draga Lina”, o referire nu foarte subtil[ la prostituatele care-și desfășurau activitatea în această zonă.

Cel mai faimos fiu al zonei a fost scriitorul Nagy István, rectorul Universității Babeș Bolyai între anii 1950-1952, care a imortalizat viata de aici in romanul intitulat “Sáncalja” (“Sub Cetatuie” in romana).

Cartierul săracilor a fost demolat și aranjată la începutul anilor 1960. O singură locuință a fost păstrată, vizibilă pe partea stângă a scărilor care urca dinspre Horea spre Belvedere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *