,

Istoria fascinantă a salamului de Sibiu

Posted by

Istoria fascinantă a salamului de Sibiu. Te-ai întrebat vreodată cum a apărut cel mai apreciat salam din România? Unul dintre cele mai cunoscute branduri naționale.

Istoria fascinantă a salamului de Sibiu
Istoria fascinantă a salamului de Sibiu

Povestea din spatele „Salamului de Sibiu”

Unul dintre cele mai cunoscute produse româneşti are o istorie de peste un secol – salamul de Sibiu.

Acesta a fost inventat în anii 1800, dar, contrar așteptărilor,  nu își  are originea în Sibiu.

Cum a apărut acest preparat

Dar cum a ajuns să aibă acest nume, care sunt regulile ce trebuie respectate pentru prepararea lui şi cine are voie în România să producă salamul de Sibiu?

Poate cel mai cunoscut produs românesc certificat în Europa este „salamul de Sibiu”.

În mod paradoxal, el nu este originar din Sibiu ci din Sinaia.

Un pietrar italian, Filippo Dozzi, s-a stabilit însă în 1885 la cariera de piatră de la Piatra Arsă, din Poiana Ţapului-Prahova.

Bărbatul a provenit dintr-o familie cu tradiţie în producerea mezelurilor, astfel că a început aici fabricarea unui salam numit salam de iarnă, crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung şi cu garanţie de luni de zile.

Produsul lui Dozzi s-a numit la început „salam de iarnă”, dar faptul că era exportat prin vama Sibiu i-a adus, ulterior, numele pe care-l ştim azi cu toţii.

Un produs destinat iniţial lucrătorilor din mină, bogat caloric, potrivit pentru cei ce făceau muncă fizică. Salamul de Sibiu a devenit rapid un produs de lux.

În 1910, italianul a fondat „Întreprinderea Individuală Filippo Dozzi”, unde a început fabricarea salamului de Sibiu, ajungând ca în 1938 să producă 100 de tone pe an.

Fondatorul "Salamului de Sibiu"
Fondatorul „Salamului de Sibiu”

Salamul de Sibiu este fabricat astăzi de şase producători locali din Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS). Aceştia fiind singurii care pot fabrica acest tip de mezel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *