,

Istoria neștiută a unei case din Cluj-Napoca pe lângă care trecem cu toții. Are un detaliu unic în Transilvania

Posted by

Trecem zilnic pe lângă un imobil din centrul municipiului Cluj-Napoca, fie pe jos, cu autobuzul sau cu mașina, însă puțini dintre noi i-am observat un detaliu arhitectural unicat în Transilvania.

Istoria acestei case de pe strada Calea Moților, de la numărul 137, ne-a fost spusă de clujeanul Csaba Minier pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj și pe care o redăm și noi în acest articol.

Casa ar putea deveni o atracție pentru turiști datorită unui detaliu care o face unică în Transilvania. Se află lângă grădinița „Rază de Soare” de pe Moților și a fost ridicată în stil baroc la începutul anilor 1700 în afara zidurilor Cetății Clujului medieval de către o familie de sași.

Ceea ce o face unică în Transilvania este „coșul răsucit”, realizat ca decor, acesta fiind unul unic în Transilvania.

Regretatul istoric-arhivist Lajos Kelemen a numit coșul răsucit „coșul de fum întors”, care a câștigat astfel un statut special printre curiozitățile centrului Transilvaniei.

Potrivit clujeanului Laszlo Tuka, în această casă a locuit armeanul de origine maghiară Szarukán László, fost campion național la săritura în lungime și alergare 100 metri.

Legende urbane

Casa este „înconjurată” de diverse legende: coșul a fost răsucit ca să înpiedice intrarea în casă a vrăjitoarelor noaptea. Alta este legat de un diavol care s-a strecurat sub masca nopții la casa de unde ieșea fum și care o deranja foarte tare, și din răzbunare, a răsucit coșul.

Sursa: Wikizoli from Cluj/Kolozsvár (Transylvania, Romania))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *