Acasă EVENIMENTE ISTORIA unei clădiri emblematice ale Clujului, din Piața Unirii! FOTO

ISTORIA unei clădiri emblematice ale Clujului, din Piața Unirii! FOTO

0

Una dintre cele mai emblematice clădiri ostirice din centrul Clujului, cu o arhitectură deosebită și o istorie fascinantă este imobilul situat pe latura de est a Pieței Unirii din municipiul Cluj-Napoca, care găzduiește în prezent Universitătea de Arte și Design.

Clujeanul Csaba Minier ne oferă detalii istorice importante despre Casa Pataki – Teleki, situată pe colț cu str Eroilor, unde a funcționat într-o altă perioadă librăria Coșbuc. Casa a fost construită în sec. XVI stil gotic, iar la ordinele lui parohului Adrianus Wolphard, intre anii 1534 és 1541 a fost reconstruită. Acesta a murit, însă, înainte de finalizarea lucrării, casa fiind continuată de fratele său, Stephanus Wolphard, jude-primar al oraşului Cluj, și astrolog de renume.

În timpul vieţii lui Stephanus Wolphard s-a construit primul etaj al casei şi partea din spate a curţii şi, lui i se datorează existenţa cadranului solar.

Clădirea a fost definitivată abia după moartea lui Stephanus Wolphard. Soţia lui s-a recăsătorit cu Kakas István, membru al unei familii din Ungaria, refugiată în Transilvania, clădirea căpătând numele de „Wolphard-Kakas”.

Casa avea la etaj şi un salon pe al cărui tavan era amenajat un zodiac astronomic. Imobilul a fost parţial demolat în 1894, iar o parte din ancadramentul uşilor şi ferestrelor împreună cu alte elemente de decor ale casei, se află astăzi în Lapidarul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Foto: Amintiri din Vechiul Cluj – facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.