ISTORIA unui palat impresionant al Clujului. Este vorba de impresionantul Palat Reduta, una dintre cele mai vechi clădiri istorice din Cluj-Napoca.

Palatul Reduta a fost construit în 1604 și timp de două secole aici a fost găzduit cel mai apreciat han din zonă, „Calul Bălan”. După 1800, întreaga clădire a fost reconstruită în stil neoclasic și a avut apoi rol administrativ, politic și cultural.
Cel mai vechi ceas de turn din România
În acest palat de pe actuala stradă Memorandumului au concertat artiști și muzicieni celebri, precum Johannes Brahms, Franz Liszt, Béla Bartók și George Enescu.
Imobilul a găzduit și Dieta Transilvaniei și aici a avut loc celebrul proces al Memorandiștilor din 1894, unul dintre marile procese politice ale secolului, cu ecouri ample în întreaga presă europeană.
În 1892 mai mulți intelectuali români din Transilvania au prezentat împăratului Franz Josef al Austriei, un Memorandum prin care protestau împotriva politicii de deznaționalizare a guvernului maghiar.
Memorandiștii au fost judecați și condamnați la închisoare. În pledoaria rostită în cadrul procesului, Dr. Ioan Rațiu a rostit memorabilele cuvinte: „Existența unui popor nu se discută, se afirmă!”.
Turnul Palatului Reduta deține unul dintre cele mai vechi ceasuri de turn din România.
Cum arată actuala stradă Memorandumului în perioada interbelică
Prima proiecție cinematografică
În anul 1897, în sala „Reduta” a avut loc prima proiecție cinematografică din istoria orașului. Clădirea a găzduit congrese și întruniri ale partidelor politice și asociațiilor culturale, campionate de scrimă, baluri mascate.
În anul 1925, clădirea a fost împrumutată de municipalitate Armatei române, pentru o perioadă de 25 de ani. În această perioadă, în clădire a funcționat un cazinou ofițeresc.
În prezent, clădirea găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaiei.
Lasă un răspuns