,

IT-ist clujean concediat ILEGAL. Firma Archive 360 Soft este bună de plată

Posted by

Curtea de Apel Cluj a decis pe data de 11 aprilie 2025, în apel, că firma Archive 360 Soft SRL din Cluj Napoca, și-a concediat ilegal un angajat. Pe rolul acestei instanțe, societatea respectivă mai are un alt proces, cu un alt angajat. IT-ist clujean concediat ILEGAL. 

Andrei Caramitru le dă fiori IT-iștilor
IT-ist clujean concediat ILEGAL.

Darius M. a lucrat a firma de IT, pe postul de programator, începând cu data de 5 martie 2021. Ulterior, în februarie 2024, lui Darius i s-a comunicat un preaviz de concediere individuală. I se acorda un termen de preaviz de 20 de zile lucrătoare în perioada 09.02.2024-08.03.2024 inclusiv, urmând ca la împlinirea termenului să fie emisă decizia de concediere a acestuia pentru motive care nu țin de persoana salariatului, în temeiul art. 65-65 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

IT-istul nu a fost de acord cu decizia și a atacat-o la Tribunalul Cluj, unde a pierdut. A făcut apel, iar la Curtea de Apel Cluj, printr-o excelentă decizie, motivată juridic ca la carte, judecătorii i-au admis cererea.

Prin această decizie, Darius a fost reintegrat în societate, care, acum, trebuie să îi achite și salariile restante.

”Dispune anularea deciziei nr. 31/06.03.2024 şi reintegrarea apelantului pe poziţia ocupată la data încetării contractului. Obligă intimata la plata către apelant a unei despăgubiri egale cu drepturile salariale indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii până la reintegrarea efectivă”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj.

Concedierea a fost ilegală

În motivarea deciziei, magistrații au folosit un raționament logico – juridic, care merită să fie inclus în tratatele de Dreptul Muncii.

”Curtea notează că prima instanţă nu a răspuns în acest mod tuturor criticilor și apărărilor esențiale invocate de reclamant, nefiind cenzurate și valorificate de instanță apărările pârâtei, și nici nu a lămurit pe deplin, pe baza probatoriului administrat, a cărui reanalizare a fost și solicitată prin cererea de apel, circumstanțele în care s-au derulat relațiile de muncă dintre părţi încheiate cu emiterea deciziei contestate”, se arată în decizie, citată de Rejust.

Mai mult, firma Archive 260 Soft nu a putut explica credibil de ce postul ocupat de Darius a fost desființat, și nu altele.

”Nu se menţionează de ce exact postul de programator ocupat de către contestator se impunea a fi desfiinţat atât timp cât în organigramă se regăseau alte 22 de posturi de programator care au fost păstrate (din totalul de 24 de posturi de programator existente anterior), neexistând precizat niciun indiciu obiectiv cu privire la necesitatea desființării exact al postului contestatorului”, se mai arată în decizie.

Concediere mascată???

În timpul procesului, apărarea a demonstrat că între angajat și societatea de IT au existat anumite discuții tensionate. Potrivit deciziei, angajatul ar fi preferat să lucreze în continuare de acasă, după pandemia de Covid 19.

”Rezultă că, în cauză, nu pot fi retinute de catre instanţa de apel criteriile raţionale şi obiective de departajare între apelant şi ceilalţi colegi păstraţi pe statul de plată al societăţii, în raport de care s-a desfiintat tocmai postul ocupat de contestator, iar susţinerile societăţii din primă instanţă şi în apel coroborate cu depoziţiile martorilor audiaţi, par mai degrabă a avea legătură cu necorespunderea profesională a apelantului-contestator şi cu nerespectarea regulilor de organizare *** implementate în 2023, existând o stare de tensiune între părţi marcată de refuzul apelantului de a reveni în format fizic la locul de muncă după perioada pandemiei şi dublată de lipsa atitudinii „proactive” reproşată de şefii săi, cu repercusiuni asupra activităţii întregii echipe din care acesta făcea parte”.

În concluzie, magistrații au ajuns la concluzia că această concediere nu a fost întemeiată pe o cauză reală și serioasă, ci pe una care disimulează realitatea, fiind asociată cu persoana contestatorului, ”lipsind orice analiză în privinţa desfiinţării postului ocupat de contestator si nu desfiintarea altui post având în vedere că erau 24 posturi de programator”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *