ITM Cluj au verificat firmele de construcții de pe raza județului. Neregulile constatate de inspectorii ITM au fost diverse, iar unele puneau în pericol siguranța angajaților.
„În perioada 01-05.04.2023, ITM Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități din domeniile: «construcții clădiri», «lucrări de geniu civil», «lucrări speciale de construcții»”, a transmis ITM Cluj într-un comunicat.
Amenzi de peste 200.000 lei
Au fost efectuate controale la un număr de 25 de angajatori din judeţul Cluj, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum total de 214.500 lei, în domeniul relațiilor de muncă si al securității să sănătății în muncă.
„Un număr de cinci societăți comerciale au fost amendate cu suma de 160.000 de lei pentru primirea la muncă a unui număr de 8 persoane, fără a avea incheiate contracte individuale de muncă. Astfel, la o societate s-au gasit in activitate 4 persoane care desfășurau muncă fără forme legale, iar la alte patru societăți câte o persoană.
La un număr de șase societăți comerciale au fost aplicate 6 amenzi în valoare de 15.000 de lei pentru neorganizarea evidenței orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru pentru fiecare salariat în parte.
Au mai fost aplicate două amenzi în valoare de 1500 lei, la doi angajatori, pentru: neeliberarea adeverinței de vechime în muncă la încetarea contractului individual de muncă a unui salariat și nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară. În domeniul securității și sănătății în muncă au fost aplicate un număr de 9 amenzi la 9 societăți comerciale, în valoare totală de 38.000 de lei, pentru: pericol grav și iminent la locul de muncă din cauza lipsei protecțiilor colective și nepurtarea echipamentelor individuale de protecție de către lucrători
La două societăți au fost sistate două locuri de muncă pentru neasigurarea montării corespunzătoare a schelelor, astfel încât să fie eliminat riscul căderii de la înălțime, iar la trei societăți au fost oprite din funcțiune trei echipamente de muncă din cauza lipsei verificării periodice a acestor echipamente , care necesită autorizare ISCIR”, a mai precitat ITM Cluj.
Lasă un răspuns