Modernizarea malurilor Someșului din cartierul Grigorescu a dat naștere unei noi probleme pentru administrația locală: absența locurilor special amenajate pentru plimbat câini, iar proprietarii de animale nu mai au unde să își plimbe patrupedele.
Locuitorii din zonă care obișnuiau să își scoată câini pe malul Someșului, în zona podului Albastru – Garibaldi, se tem acum că după finalizarea lucrărilor nu vor mai avea unde să iasă cu cățelul. Aceștia se întreabă, ironic, dacă vor ieși cu câinii în zona pentru copii vor fi pasibili de amenzi?
„Nu mai avem unde să ieșim cu câinele. La cum evoluează șantierul și zona nu se întrevede niciun spațiu special amenajat pentru câini. Oare domnul Boc urăște animalele? Singurul loc pentru căței a rămas cel de lângă Cora”, a declarat pentru Foaia Transilvană, un iubitor de animale.
„Actualul mal al Someșului nu mai are niciun loc pentru plimbat câini, deși au fost în zona Sinaia sau lângă Parcul Rozelor. Boc urăște animalele se pare că”, a fost mesajul unui alt clujean revoltat din Grigorescu.
„Foarte frumos. Proprietarii de caini ieseau la bai cu prietenii lor blanosi pe malul Somesului in apropiere de Parcul Babes. Oare nu se poate face un loc oficial, amenajat si ptr ei in toata aceasta modernizare? N-ar trebui nimic special doar acces la apa. Stie cineva cati platitori de impozite au si caini?”, a intrebat clujeanca Mihaela T.
Primarul Boc, alături de viceprimarul Dan Tarcea și de reprezentanții proiectantului și constructorului au inspectat stadiului lucrărilor la începutul acestei luni, iar din descrierea proiectului nu reiese niciun spațiu amenajat pentru plimbat câini, lucru care stârnește revolta iubitorilor de animale.
„Împreună cu dl viceprimar Dan Ștefan Tarcea și colegii mei din primărie am verificat parcursul lucrărilor proiectului de regenerare urbană aferent Luncii Someșului Mic – ReThinking Someș, în cartierul Grigorescu. 957 arbori noi vor fi plantați în cadrul acestui proiect.
Prin această investiție se urmărește crearea de spații verzi, zone moderne de promenadă și agrement dotate cu mobilier urban, piste velo și zone pietonale cu scopul de a îmbunătăți accesul la râu și condițiile de utilizare a modurilor nemotorizate de transport. De asemenea, în cadrul proiectului a fost construit un nou pod pietonal și velo care permite accesul în zona Parcul Rozelor.
De-a lungul râului Someș sunt amenajate și locuri de joacă pentru copii, zone de fitness și zone pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de baschet, fotbal sau handbal.
Eficiența energetică în cadrul proiectului este determinată de iluminat public cu LED și stațiile de încărcare pentru biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid, având ca scop extinderea rețelei de încărcare la nivelul orașului„, a precizat la începul lunii iulie primarul Emil Boc pe Facebook, însă nicio referire la vreun loc de câini.
Acest proiect trebuia să fie finalizat pe 30 aprilie 2023, însă a fost amânat pentru sfârșitul anului în curs, așa cum ne-a obișnuit administrația locală. Așadar, mai contabilizăm încă un proiect trecut la „recensământul proiectelor întârziate” ale Clujului.
Investiția totală se ridică la suma de 116.529.465 lei cu TVA, adică aproximativ 23 de milioane de euro, iar proiectul a fost realizat de Asocierea ACI Cluj S.A. – Socot S.A. – Simacek Facility Services Ro S.R.L.
Rămâne de văzut dacă adminstrația Boc se va gândi și la iubitorii de animale din Grigorescu și va amenaja, în ceasul al doisprezecelea, un loc special pentru câini sau îi va lăsa cu ochii în soare și să își plimbe cățeii pe unde apucă.
Lasă un răspuns