După aproape trei luni de proteste, timp în care nu au judecat nimic, ci doar au amânat nejustificat procesele, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au anunțat că vor relua activitatea începând cu data de 4 septembrie.
Anunțul oficial a fost făcut de Biroul de Informare de la Curtea de Apel Cluj.

Curtea de Apel Cluj
”Având în vedere Decizia nr. 467/2023 a Curţii Constituţionale a României, judecătorii Curţii de Apel Cluj, întruniţi în şedinţa adunării generale din data de 30 august 2023, au hotărât, cu unanimitate de voturi, suspendarea formei de protest stabilite prin hotărârea Adunării generale a judecătorilor nr. 3/2023, dispunând reluarea activităţii începând cu data de 4 septembrie 2023”, se arată în anunț.
În grevă de la 1 iunie
Judecătorii Curții de Apel Cluj şi instanţele arondate au subliniat că modificările intempestive aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecătorilor, vor avea efecte dezastruoase asupra calității şi eficienței actului de justiție, adâncind cea mai gravă criză de personal din perioada post-aderare, cu care se confruntă instanțele şi parchetele în prezent.
Ei au decis să intre în grevă, botezată ”protest”, pe data de 1 iunie 2023.
Marea problemă nu a fost rezolvată
Cu toate astea, marea problemă a magistraților, cea a tăierii pensiilor speciale, nu a fost încă rezolvată.
În imposibilitatea emiterii unei legi, Guvernul va impune impozitarea pensiilor speciale cu un procent foarte mare, care se apropie de 90 la sută.
Din informațiile noastre, pe masa Guvernului României există un proiect de lege, similar cu cel german. Astfel, pensia maximă care va fi plătită de Statul Român, indiferent de salariul avut este de 10.000 de lei. Sumele care trec de această cifră vor fi impozitate cu 90 la sută.
Pe acest calcul, un judecător care azi are o pensie de 25.000 de lei, dacă acest proiect va fi adoptat de Guvern, va primi 11.500 lei.
Impozitarea pensiilor speciale, este singura soluție legală, pentru ca judecătorii de la Curtea Constituțională a României să nu se mai poate pronunța pe aspecte de constituționalitate.
Până în prezent, toate legile care au fost adoptate de Parlament pe tema acestui subiect, a pensiilor speciale au fost blocate la Curtea Constituțională a României. Ultima oară acum câteva săptămâni.
