Criza de la Judecătoria Cluj Napoca se adâncește de la o zi la alta. În tot acest timp, dosare banale care pot fi rezolvate într-un singur termen de judecată, primesc termene peste nouă luni.
Șeful Judecătoriei Cluj Napoca, judecătorul Raul Focșan a încercat o explicație.

Potrivit magistratului șef, numărul de judecători este foarte mic, raportat la volumul foarte mare de dosare.
În aceste condiții se ridică fireasca întrebare, de ce nu a fost cerut ajutor de la Consiliul Superior al Magistraturii sau de la conducerea Curții de Apel Cluj.
”Cu toate că s-a încercat acoperirea posturilor vacante cu posturi acordate din fondul de rezervă, cu delegări de la alte instanțe, numărul mediu de judecători prezenți la serviciu a înregistrat constant o scădere, de la 42,6 judecători prezenți la serviciu în 2022, la 36,3 judecători prezenți la serviciu în 2023”, precizează președintele Judecătoriei Cluj-Napoca, judecător Raul Claudiu Focșan.
Zece judecătoare, în concediu de maternitate
La starea de fapt, una inacceptabilă pentru un stat modern, se adaugă și plecarea a zece judecătoare în concediu de maternitate.
Și aceste plecări nu s-au făcut peste noapte. Conducerea Judecătoriei Cluj Napoca trebuia să ia măsuri încă din timp, pentru preveni criza din prezent.
Problemele de personal cu care se confruntă Judecatoria Cluj-Napoca, sunt foarte mari. La acest capitol mai trebuie adăugat cele două greve ale judecătorilor, timp de peste două luni. În tot acest timp nu s-au judecat decât urgențele.
Mai trebuie spus că magistratul șef Focșan a declarat că s-au înregistrat în 2023, mai multe dosare ca în 2022. Și acest lucru nu poate fi imputat omului de rând, care se bucură de dreptul constituțional de liber acces la justiție.
Dosare multe, judecători puțini și în grevă mai tot timpul
În materie civilă, în 2023, fiecare judecător de la Judecătoria Cluj Napoca a avut de soluționat, în medie, 1.335 dosare. Cu peste 234 mai multe decât în cursul anului 2023.
Peste câteva zile, la Judecătoria Cluj Napoca urmează să își înceapă activitatea cinci judecători stagiari. Aceștia nu pot judeca decât cauzele foarte simple. Pe lângă aceștia, alți doi magistrați definitivi vor începe să judece și ei dosare de complexitate mai mare.
Foaia Transilvană va continua să prezinte aceste grave probleme de administrare a Justiției, până la rezolvarea acestora.
Lasă un răspuns