La cât a ajuns un kilogram de carne de porc la început decembrie

Posted by

La cât a ajuns un kilogram de carne de porc la început decembrie. Românilor le va fi din ce în ce mai greu să își asigure necesarul până la finalul anului.

La cât a ajuns un kilogram de carne de porc
La cât a ajuns un kilogram de carne de porc

Românii nevoiţi să se descurce cu salarii mici în timp ce preţurile la alimente şi servicii au crescut enorm în ultima perioadă.

Potrivit tradiţiei, nu există Crăciun în România fără mese îmbelşugate cu friptură, cârnaţi, piftie, caltaboşi sau toba.

Ce preț are un kilogram de carne de porc

Toate acestea, însă, au ajuns să fie considerate un lux pentru cetăţenii care abia fac faţă cheltuielilor într-o lună obişnuită.

Sărbătorile de iarnă se transformă într-un adevărat chin pentru mulţi dintre românii care au de plătit rate sau care trebuie pur şi simplu să întreţină o familie de la o lună la alta.

Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar românii se gândesc deja ce să pună pe masa de Crăciun şi de Revelion pentru cei dragi. Cârnaţii, friptura şi aperitivele din carne de porc sunt nelipsite, astfel că gospodinele se pregătesc din timp pentru cele mai bune preparate tradiţionale.

Dacă vreți să știți cât costă un kilogram de de carne de porc la început de decembrie, preţurile s-au mărit destul de mult în ultima perioadă.

Momentan, muşchiul de porc se vinde cu 34 de lei, în timp ce ceafa are un preţ cuprins între 24 şi 26 de lei.

Ciolanul costă 20 de lei per kilogram.

Porcii vii se vând cu 18 lei per kilogram, direct din curţile gospodarilor.

„Porumbul foarte scump, cerealele sunt scumpe şi de asta este puţin cam mare preţul la carnea de porc. Cererea este foarte mare. Mulţi români caută carne de producător, carne proaspătă. Porcul românesc este crescut cu boabe, cum îl creşteau bătrânii noştri. Cel din import este făcut într-un mediu închis, cu concentrate”, spune Alin Simion, producător, citat de bugetul.ro.

Ce trebuie să știți despre carnea de porc?

În cazul în care doreşti să achiziţionezi carne de porc direct de la gospodari, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face câteva recomandări.

„Cumpărați produse din unități autorizate – Doar așa veți avea garanția că produsele au fost controlate și nu prezintă un pericol pentru sănătate.

Solicitați vizita unui medic veterinar înainte de sacrificare –Este foarte important să verificați înainte dacă porcul pe care urmează să-l consumați la masa de Crăciun este bolnav.

Examinarea Trichinella spp. – Este obligatoriu ca porcul să fie examinat pentru Trichinella spp., un parazit care poate afecta sănătatea consumatorilor. Testul este realizat pe probe de la porcul sacrificat și poate costa între 22 și 81 de lei, în funcție de tipul de analiză.

Nu consumați carnea înainte de obținerea rezultatului – Nu trebuie să consumați carnea înainte de a primi rezultatul testului pentru Trichinella spp. Dacă porcul nu trece examenul sanitar, carnea nu trebuie consumată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *