EVENIMENTE, SOCIAL

La mulți ani, Florin Piersic! Cel mai iubit actor român împlinește astăzi 86 ani

Unul dintre cei mai iubiţi și apreciați actori români, clujeanul Florin Piersic, împlinește astăzi, 27 ianuarie, vârsta de 86 de ani. Reputatul actor nu renunță la marea dragoste nici la această vârstă – SCENA, acolo unde s-a consacrat. El a plecat cu avionul alături de actrița Medeea Marinescu și a pornit spre Germania, acolo unde are un turneu cu piesa „Străini în noapte”.

Florin Piersic s-a născut pe 27 ianuarie 1936 la Cluj-Napoca şi este unul dintre cei mai mare actori pe care i-a avut România de-a lungul timpului. El a jucat în peste 100 de filme şi piese de teatru, una dintre cele mai îndrăgite prestaţii ale sale fiind cea în rolul lui Mărgelatu.

În anul 2018, actorului Florin Piersic i s-a oferit Trofeul de Cetățean de Onoare al Clujului, realizat de sculptorul Liviu Mocanu.

„Omul cu 100 de chipuri”, „monstrul sacru al cinematografiei românești”, „cel mai iubit actor al tuturor timpurilor”: Florin Piersic s-a bucurat, de-a lungul timpului, de cele mai elogioase aprecieri și o extraordinară popularitate în rândul publicului, indiferent de generație.

Despre cariera lui Florin Piersic

Cariera sa a debutat în 1957, odată cu primul rol în Ciulinii Bărăganului, regizat de Louis Daquin și Gheorghe Vitanidis, film ce avea să fie premiat la Festivalul Internațional de la Cannes. Timp de aproape 4 decenii, Florin Piersic a reușit ca aproape în fiecare an să joace într-un nou film, fără a mai lua în calcul rolurile făcute în teatru sau aparițiile în spectacolele de televiziune.

În anii ’90, ritmul său în cinema nu a mai fost atât de alert, însă Florin Piersic a continuat să joace în spectacole de teatru în toată țara, precum și în seriale de televiziune. Pe scena Naționalului din București, dar nu numai, a creat roluri remarcabile în piese clasice precum Din jale se întrupează Electra, Dulcea pasăre a tinereții, Năpasta, Idiotul, Richard al III-lea, Străini în noapte sau Oameni și șoareci. Acest ultim spectacol deține și un record remarcabil, fiindcă Florin Piersic a interpretat rolul lui Lennie în nu mai puțin de 1.320 de reprezentații în țară și străinătate.

Cele mai populare roluri ale sale în film rămân cele de haiduc: indiferent dacă s-a numit Anghel Șaptecai, Grigore Pintea sau Mărgelatu, actorul a reușit de fiecare dată să-și confirme talentul. Cele peste 50 de filme în care a jucat i-au permis, însă, să atingă registre creative variate. Dintre cele mai importante producții amintim De-aș fi Harap Alb (1965), Mihai Viteazul (1971), Drumul oaselor (1980), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*