,

La un pas de tragedie pe Aeroportul Internațional Cluj Napoca. ROMATSA a confirmat incidentul

Posted by

Un incident extrem de grav care se putea solda cu o tragedie de mari proporții, a avut loc în urmă cu câteva zile pe Aeroportul Internațional din Cluj Napoca.

Avion Lufthansa, decolare de la Cluj.
Avion Lufthansa, decolare de la Cluj. Sursa foto: Aeroport Cluj Napoca / facebook

Două avioane de pasageri, unul de la Lufthansa și un altul de la Wizzair, au fost la un pas să se ciocnească din cauza neatenției unui controlor de trafic aerian de la Romatsa.

Incidentul a avut loc în momentul în care avionul Lufthansa era angajat în procedura de aterizare, fiind foarte aproape de pistă, la o distanță de 2,7 kilometri de pragul de sol, adică locul unde avioanele trebuie să aterizeze

În acest moment, avionul Wizzair a primit liber de a intra pe pista de aterizare / decolare și să se angajeze în procedurile specifice decolării.

Pentru a evita impactul între cele două avioane, pilotul de pe avionul Lufthansa a anulat procedura de aterizare, și a turat avioanele avionului pentru a câștiga înălțime cât mai repede.

Incidentul a fost confirmat de ROMATSA

Incidentul care a avut loc în data de 18 octombrie a fost surprins și siteul de specialitate flightradar 24, și confirmat inclusiv de cei de la ROMATSA.

Pista Aeroportului International Cluj Napoca
Pista Aeroportului International Cluj Napoca. Sursa foto: Aeroportul Internațional Cluj / facebook

Deși nu admit că a fost o greșeală umană, în acest caz cei de la ROMATSA susțin că avionul Lufthansa nu trebuia să primească ”liber la aterizare”, până când avionul Wizzair nu ar fi decolat.

”În data de 18.10.2023 s-a înregistrat la R.A. ROMATSA – DSNA Cluj, în conformitate cu prevederile regulamentelor în vigoare, o raportare a controlorilor de trafic aerian de la Aeroportul Internațional ”Avram IANCU” Cluj, referitoare la transmiterea de către aceștia a instrucțiunii de întrerupere a apropierii pentru aeronava Lufthansa, indicativ DLH6YY, ce efectua zborul Frankfurt Cluj (EDDF – LRCL), motivată de decolarea întârziată a aeronavei Wizzair Malta, indicativ WMTOPT, Cluj – Madrid (LRCL-LEMD)”, suțin cei de la ROMATSA.

Procedurile au fost respectate

În urma analizei imediate locale s-a constatat respectarea prevederilor documentului Autorități Aeronautice Civile Române (AACR), ”Proceduri de Aeronautică Civilă Serviciile de Trafic Aerian” (PAC-ATS, ediția 3/2022), Cap.7.10.1 Eşalonarea între aeronave la aterizare și între aeronavele care aterizează și aeronavele care pleacă utilizând aceeaşi pistă:

”…unei aeronave care aterizează nu trebuie să i se permită să survoleze pragul pistei în timpul apropierii finale până când:

a) aeronava care decolează nu a depășit capătul pistei; sau

b) aeronava care decolează nu a început un viraj;

c) toate aeronavele care au aterizat nu au părăsit pista în serviciu”.

Întreruperea apropierii aeronavei Lufthansa (DLH6YY) fiind transmisă de către controlorul de trafic aerian când aceasta se afla la 1.5 NM (2.7 km) de pragul pistei.

Totodată aeronava Lufthansa a primit şi instrucțiunea de a proceda către nord, iar aeronava Wizzair Malta (WMTOPT) să îşi continue zborul, după decolare, pe direcția est, informează știridecluj.ro.

 

Un răspuns

  1. Avatar Io
    Io

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *