,

Lecția de istorie despre Avram Iancu

Posted by

Lecția de istorie despre Avram Iancu a fost spusă de către președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, fost rector al Universității Babeș-Bolyai. 

Lecția de istorie despre Avram Iancu
Lecția de istorie despre Avram Iancu

Ioan Aurel Pop a evocat o scurtă pastilă de două minute de istorie despre cel ce a fost Avram Iancu. 2024 este anul în care România aniversează 200 de ani de la nașterea celui supranumit Crăișorul munților.

Avram Iancu – Crăișorul munților

„Avram Iancu a rămas în memoria colectivă a țăranilor românilor din Ardeal drept Crăișorul munților. În urmă cu un secol și jumătate, rătăcea prin munții Apuseni, supărat de un hoț de împărat care nu își ținuse făgăduiala față de națiunea română din Ardeal. La 24 de ani voia libertate pentru toate națiunile asuprite de Imperiul Habsburgic. În acelați timp și-a câștigat din partea românilor rangul acesta unic pe care nu l-a mai dobândit nimeni, de Crai al munților.

A vrut să elibereze Transilvania și să organizeze ca țară românească, cu drepturi egale pentru români și minoritățile etnice. Cuibul lui a fost întruchipat de munții Apuseni, era locul său de baștină unde a organizat armata revoluționară românească, formată după modelul imperiului roman. Faptele lui Iancu îndreptate spre binele națiunii i-au adus faima aceasta de crai sau de crăișor, sau de rege al românilor. Vorbea puțin și acționa mult. Se spune că formula lui preferată era <No, hai>. El și contemporanii lui au elaborat planul de dezvoltare a Transilvaniei ca parte a democrației europene în cadrul României viitoare. Planul acesta s-a pus în practică între 1848-1918, când națiunea română și-a luat soarta în propriile mâini ca să poată construi România.

Ceea ce a făcut Iancu a fost un impuls puternic pentru toți aceia care au creat România modernă și de aceea a rămas un model pentru politicienii români onești, dornici să se dăruiască țării lor”, se arată în scurta evocare de două minute a președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, la Aleph News.

Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

30 de răspunsuri

 1. Avatar Ioan
  Ioan
  1. Avatar Bagoly Adalbert
   Bagoly Adalbert
   1. Avatar Sorin Macarie
    Sorin Macarie
  2. Avatar Viorel
   Viorel
  3. Avatar Andrei
   Andrei
  4. Avatar cosmin balteșiu
  5. Avatar Zilahi
  6. Avatar Sorin Macarie
   Sorin Macarie
 2. Avatar Dorel
  Dorel
  1. Avatar Valeriu Vlad
   Valeriu Vlad
   1. Avatar Gracon
    Gracon
 3. Avatar Bagoly Adalbert
  Bagoly Adalbert
  1. Avatar Unu
   Unu
 4. Avatar Ioan
  Ioan
 5. Avatar mircea
  mircea
 6. Avatar Ungureanu Gh
  Ungureanu Gh
  1. Avatar Sorin Marcel
   Sorin Marcel
 7. Avatar Vali Campionul
  Vali Campionul
 8. Avatar Marinescu Ioan
  Marinescu Ioan
 9. Avatar Dobra Nicolae
  Dobra Nicolae
 10. Avatar Adrian
  Adrian
 11. Avatar Marinescu Ioan
 12. Avatar Io.
 13. Avatar Nagy Benedek
 14. Avatar Vival
  Vival
 15. Avatar Nagy Benedek
  1. Avatar FERDINANT STANCIU
   FERDINANT STANCIU
 16. Avatar Cel care citește
  Cel care citește
 17. Avatar Toma Ardelean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *